Lille fisk efterligner blæksprutte
En lille fisk i Indonesien har fundet ud af at efterligne en blæksprutte, der efterligner en giftig fisk. På den måde undgår begge at blive spist.

Blæksprutten Thaumoctopus mimicus, der holder til i det varme hav ud for Indonesien i Sydøstasien, har en unik evne til at imitere andre skabninger i havet - både farlige fisk og giftige havslanger. På den måde kan blæksprutten undslippe angreb.

Forskerne blev opmærksomme på blækspruttens eksistens i 1998, skriver forskning.no. Men nu er efterligningerne på havets bund gået på rundtur: En fisk, der efterligner imitator-blæksprutten er nemlig dukket op.

Den lille fisk, Stalix (histrio), er en meget dårlig svømmer. Så hvis der er fare på færde, stikker den helst af så hurtigt som muligt og gemmer sig i en hule i sandet.

Eftersom den lille fisk (ved den røde pil) holdt sig helt tæt ind til blæksprutten, var den svær at opdage i mellem alle blækspruttens arme. Fisken drager dermed fordel af den beskyttelse, blæksprutten giver mod potentielle rovdyr. Og blæksprutten lader ikke til at have noget imod at have en lille imitator på slæb. (Foto: Godehard Kopp)

Men nu er den tilsyneladende kommet på en ny strategi: Den kan imitere farverne på blæksprutten.

Fænomenet er for første gang nogensinde fanget på film af Godehard Kopp fra det tyske universitet i Göttingen i 2011.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.