Mærkedag: 340 år siden, at Ole Rømer opdagede 'lysets tøven'
I dag, 7. december 2016, er det præcis 340 år siden, at den danske astronom og naturfilosof Ole Rømer opdagede 'lysets tøven', altså at lyset udbreder sig med en endelig og meget stor hastighed.
ole rømer lys hastighed

Den danske astronom og naturfilosof Ole Rømer opdagede for præcis 340 år siden - i 1676 - at lyset har en endelig hastighed. (Foto: Wikimedia Commons)

Den danske astronom og naturfilosof Ole Rømer opdagede for præcis 340 år siden - i 1676 - at lyset har en endelig hastighed. (Foto: Wikimedia Commons)

Der findes videnskabelige opdagelser, som med det samme revolutionerer vores forståelse af den verden, som omgiver os.

Og så findes der dem, hvis indflydelse først bliver tydelig længe efter, at selve opdagelsen er gjort. 

Sidstnævnte er tilfældet for danske Ole Rømers opdagelse af 'lysets tøven'. I dag er det præcis 340 år siden, han publicerede sin opdagelse om, at lyset ikke bevæger sig med en uendelig hastighed. 

Observationer af Jupiters måner fastlår lysets endelige hastighed 

Ole Rømer levede i 1600-tallet og var et sandt multitalent inden for astronomi og naturfilosofi. Han var især optaget af mekaniske instrumenter og astronomiske observationer, hvilket også førte til det videnskabelig gennembrud, som han i dag huskes for. 

I 1600-tallet var det almindeligt antaget, at lyset udbreder sig momentant, altså med en uendelig stor hastighed. Men i 1676 hævdede den dengang 32-årige Ole Rømer, at hans observationer af planeten Jupiter og dens måner antydede, at det tog en endelig tid for lyset at bevæge sig fra kilde til modtager. 

På baggrund af sine observationer meddelte Ole Rømer videnskabsakademiet i Paris, at lysets endelig hastighed var omkring 227.000 km/s. 

Google hylder Ole Rømer 

Ole Rømers dristige påstand blev for alvor bemærket af Europas fysikere og astronomer et år efter, han fremsatte den, og modtagelsen var blandet.

Men det var først omkring 1730 - 20 år efter Ole Rømers død - at hans påstand blev alment anerkendt og skiftede status fra en hypotese til et faktum, baseret på observationer.

Siden er vi blevet bedre til at måle lysets hastighed i vakuum, og i dag er denne hastighed per definition 299.792.458 meter i sekundet

I anledning af mærkedagen for Ole Rømers banebrydende opdagelse har søgemaskinen Google i mange lande skiftet logo til en animation til ære for ham: 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk