Klimaforandringer har gjort årets skovbrande i Australien mindst 30 procent mere sandsynlige
Det konkluderer forskerne bag den hidtil største undersøgelse af årsagerne til skovbrandene.

Skovbrande i Australien, som dem vi har set i år, vil i fremtiden opstå langt mere hyppigt på grund af de menneskeskabte klimaforandringer. (Foto: SS studio photography / Shutterstock)

Skovbrande i Australien, som dem vi har set i år, vil i fremtiden opstå langt mere hyppigt på grund af de menneskeskabte klimaforandringer. (Foto: SS studio photography / Shutterstock)

Skov- og naturbrandene, der stadig hærger i Australien og har gjort det siden midten af december 2019, er tidligere blevet koblet til de menneskeskabte klimaforandringer.

Nu har den hidtil største undersøgelse sat et tal på sammenhængen: Brandene er blevet gjort mindst 30 procent mere sandsynlige af de menneskeskabte klimaforandringer, lyder konklusionen fra et internationalt kor af klimaforskere og statistikere.

»Den ekstreme varme er helt tydeligt under indflydelse af de menneskeskabte klimaforandringer, og det har øget risikoen for brandene,« konstaterer den australske klimaforsker Sophie Lewis ved et digitalt pressemøde. 

Hun forsker på University of New South Wales i Canberra, der er centrum for de voldsomme brande, og hun er på den måde førstehåndsvidne til begivenhederne. Samtidig er hun en del af forskergruppen World Weather Attribution (WWA), der står bag den nye undersøgelse.

»Klimaforandringerne er en del af det australske landskab nu,« fastslår Sophie Lewis, der påpeger, at brandsæsonen er blevet både længere og mere intens på grund af den ekstreme varme, der er en effekt af de menneskeskabte klimaforandringer.

World Weather Attribution (WWA)

‘World Weather Attribution’ (WWA) er en international sammenslutning af forskere og andre interessenter, der undersøger, hvorledes ekstreme vejrfænomener kan forklares gennem klimaforandringerne.

De bruger anerkendte metoder (såkaldte ‘attributions-studier’) fra klimaforskningen til at afgøre, hvorledes ekstreme vejrfænomener kan forklares gennem klimaforandringerne, mens de sker - eller ikke al for lang tid, efter de er sket.

Sammenslutningen blev stiftet i 2014 og har siden undersøgt alt fra stormvejr, tørke, hedebølger, ekstremt regnvejr og -kulde. Det er første gang, de har undersøgt skovbrande.

30 procent er et minimum

De i alt 18 forskere bag undersøgelsen gør det desuden klart, at vurderingen på de 30 procent er et absolut minimum. 

»Vi ved, at effekten af den globale opvarmning på skovbrandene er større end 30 procent, hvilket ellers allerede er et ret signifikant tal,« forklarer endnu en af forskerne bag, Geert Jan van Oldenborgh, professor og klimaforsker ved Hollands Meteorologiske Institut (KNMI).

Når forskerne ‘nøjes’ med at tilskrive klimaforandringerne minimum 30 procent af effekten, skyldes det en videnskabelig forsigtighedsregel. 

Analyserne af klimaforandringernes betydning for skovbrandene gennemføres ud fra en blanding af observationsdata og klimamodeller (se faktaboks). I sidste ende bygger analyserne på statistik, og det er de 30 procent, der kan påvises med statistisk signifikans. 

»De 30 procent er det, man kan markere med rødt og sætte to streger under. Det er det, der kan siges med statistisk sikkerhed,« fortæller Martin Stendel, der er klimaforsker ved Dansk Meterologisk Institut, til Videnskab.dk. 

Martin Stendel, der ikke har været indblandet i undersøgelsen eller WWA's arbejde, påpeger dog også, at effekten sandsynligvis er større end 30 procent og nok nærmere 80 procent, som forskerne bag også pointerer.

To metoder: Observationsdata og klimamodeller

Klimaforskerne bruger to metoder til at undersøge, om vejrfænomener kan forklares gennem klimaforandringerne:

  1. Direkte observationsdata fra  termometre, regnmålere, trykmålere, vindmålere og så videre. Observationerne kan sammenlignes med data fra samme sted, inden de menneskeskabte klimaforandringer indtraf. 
  2. Klimamodeller, der er en computerkode, der beskriver de atmosfæriske processer; temperaturer, luftfugtighed, tryk, CO2-niveauer, havstrømme og så videre og interaktionen mellem en planets atmosfære og dens overflade.

Bedst mulige undersøgelse

Martin Stendel kalder det samtidig for en veludført undersøgelse.

Klimaforsker Jens Hesselbjerg Christensen, der heller ikke har været indblandet i arbejdet, er enig. 

»Ud fra de redskaber, vi har ved hånden, kan man sige, at det er det mest realistiske og gennemarbejdede bud på, hvor stor en del af skovbrandene, der kan tilskrives menneskeskabte klimaforandringer,« siger Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor i is-, klima- og geofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

»Man kan sige, at det er almindelig sund fornuft, at hvis du tænder et hyggebål på en nyhøstet kornmark i september, så er der en vis procents større risiko for at starte steppebrand, end hvis du laver et hyggebål, nu hvor vejret er klamt og koldt. Det er den sandsynlighed, de har påvist,« tilføjer han.

Men læs det med forbehold

Jens Hesselbjerg Christensen oplister dog også en række forbehold, som man bør læse resultaterne med. 

Når man laver den type undersøgelser, sammenligner man grundlæggende verden i dag med verden, som den så ud for 100 år siden, inden de menneskeskabte klimaforandringer fandtes. Man sammenligner altså delstaten New South Wales i dag med New South Wales for cirka 100 år siden. 

En pointe er dog, at New South Wales også har ændret sig på 100 år. Noget skov er fældet, og andre steder er der måske opført et hus, hvor der tidligere var en slette. Økologien, beboelserne og terrænet er ikke det samme.

Det kan have påvirket, hvordan skovbrandene har opført sig, og det har man ikke taget med i beregningerne, tilføjer Jens Hesselbjerg Christensen.

»Det er det samme, vi ser herhjemme, når vi har et skybrud, der fører til oversvømmelser. Kan de kun forklares gennem regnen, eller har kloakeringen, som vi har anlagt, også spillet en rolle? Det bliver lidt mere kompliceret, jo længere man undersøger de afledte effekter,« siger han.

Det har også tidligere været diskuteret, i hvilken grad skovbrandenes omfang også har været et resultat af et dårligt lokalt beredskab. 

»Faktum er, at risikoen for, at et ekstremt vejrfænomen som dette vil ske, er højere, end hvis der ikke havde været global opvarmning. Men det er ikke lig med, at det sker. Så kunne skovfogeden, rangeren og myndighederne have gjort mere? Det er en anden diskussion, der er værd at have in mente,« siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Han understreger dog stadig, at undersøgelsens konklusion med de 30 procent sandsynligvis er helt korrekt.

Ekstremt hurtigt arbejde

WWA's hovedsigte er at lave såkaldte ‘attributions-studier’ af klimaforandringernes betydning for ekstreme vejrfænomener i noget, der minder om real-tid. 

De begyndte deres undersøgelse af skovbrandene i Australien for otte uger siden, og det er opsigtsvækkende, at de allerede står med en så komplet analyse af begivenhederne.

Da Europa oplevede en hedebølge i 2006, havde man til sammenligning først de tidligste ‘attributions-studier’ klar i 2009, forklarer Martin Stendel. 

»Metoderne, der bruges, er velkendte og ikke nye. Der er ingen magi i det. WWA gør det bare på en mere intelligent måde, end man tidligere har set. Og så betyder det selvfølgelig også noget, at man har en organisation af forskere, der er omstillingsparate og prioriterer at lave analyserne med det samme,« forklarer han.  

I videoen her gives der en god og pædagogisk forklaring på, hvordan World Weather Attribution arbejder. (Video: Climate and Development Knowledge Network)

Nyttigt for myndighederne

Den hurtige arbejdsmetode betyder også, at WWA ikke når at sende deres artikler til videnskabelige tidsskrifter, hvor de bliver peer-reviewed, inden de publiceres. Det samme er tilfældet med den nye artikel, som de dog har planer om at sende ind til et videnskabeligt tidsskrift. 

Ifølge Martin Stendel og Jens Hesselbjerg Christensen er det dog ikke et stort problem, at arbejdet endnu ikke er peer-reviewed, da de brugte metoder er så udbredte og anerkendte. 

»Offentligheden og myndighederne er interesseret i at få resultaterne lige nu, så man kan handle efter dem og mobilisere et beredskab hurtigst muligt,« vurderer Martin Stendel.

»Hvis vi får flere af den slags ekstreme vejrhændelser i fremtiden, hvilket meget tyder på, så er vi også afhængige af at kunne reagere hurtigere og få lavet undersøgelserne hurtigere,« tilføjer han.

Det er netop en af forskernes konklusioner, at lignende skovbrande i Australien i fremtiden vil være fire gange mere sandsynlige på grund af de menneskeskabte klimaforandringer. 

Sommeren 2020 i Australien er netop afsluttet. Det var den andenvarmeste og andentørreste, siden man begyndte at måle i 1910. 2019 var den varmeste og tørreste.

Mest komplekse arbejde

WWA har præsenteret undersøgelsen af de australske skovbrande som det mest komplekse arbejde, man har gennemført, siden sammenslutningen blev oprettet i 2014. 

Skovbrande er nemlig ikke er så ‘lige til’ at undersøge i relation til klimaforandringerne som eksempelvis hedebølger, der som regel kan kobles til relativt få variabler som en stigning i temperaturen og luftfugtigheden.

Skovbrande er en effekt af mange forskellige vejrfænomener som nedbør, fugtighed, tørke, temperaturer, vind og meget mere.

Det er dog kun den stigende temperatur, som der ifølge forskernes undersøgelse kan påvises at have en effekt på skovbrandenes ekstreme omfang.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk