Langt de fleste edderkopper arbejder på egen hånd, men der findes også arter, der jager i flok – godt og vel 20 ud af de 50.000 kendte edderkoppearter.
En af dem er arten Anelosimus eximius (kugleedderkopper), der lever i kolonier på op flere tusinde edderkopper – og nu har forskere fundet ud af, at de koordinerer deres fælles jagt ved hjælp af vibrationer i spindelvævet.
Det gør blandt andet, at de små dyr bliver i stand til at nedlægge byttedyr, der er op til 700 gange tungere end den enkelte edderkop.
Det skriver skriver LiveScience på baggrund af et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
Med det nye studie mener forskerne at kunne påvise en fremgangsmåde: Når et bytte falder ned i det meterlange spindelvæv, som kolonien af Anelosimus eximius har spundet ud, kickstartes en nøje koreograferet proces.
Der sendes nemlig vibrationer ud i til alle leder og kanter af spindelvævet, og det får de hundredvis af edderkopper til at falde ind i en synkroniseret jagt, skriver LiveScience.
Når vibrationerne sendes ud, følger en række faser – først bevægelse og så stilstand, før de til sidst bevæger sig hen mod byttet, fortæller etolog ved University of Toulouse og hovedforfatter på studiet, Raphael Jeanson til mediet:
»Når byttet falder ned i spindelvævet, sætter det gang i edderkoppernes bevægelse. Men efter noget tid, stopper de alle med at bevæge sig i et par millisekunder, inden de igen sætter i bevægelse.«

Ifølge LiveScience bygger forskernes fund på observationer og computer-simuleringer af de koordinerede angreb.
Mens observationerne viste, at jagten sættes i gang af vibrationer på grund af selve byttets fald ned i spindelvævet, viste simuleringerne, at edderkopperne også selv sætter gang i vibrationer, der på samme måde bruges til at koordinere angrebet.
Og på den måde ved hele flokken hvor, byttet befinder sig.
»Hvert skridt, edderkoppen tager, laver en lyd. De stopper så med at bevæge sig, så de kan lytte til byttet, for at være sikre på at de er på vej i den rigtige retning,« forklarer Raphael Jeanson, ifølge LiveScience.
Med det nye studie mener forskerne at være kommet et skridt nærmere på at forstå edderkoppernes. Længe har det nemlig været ukendt, hvordan såkaldte sociale edderkoppearter koordinerer deres jagt, når de lever i større kolonier.
\ Læs mere
rf