Indlandsisen smelter: 3.800 milliarder ton is er væk, men »det er ikke så galt, som vi troede«
Den dårlige nyhed: Isen smelter langt hurtigere end i 90'erne. Den gode nyhed: Afsmeltningen nåede sit hidtil højeste i år 2012.

Midnatssolen kaster et gyldent skær på et isbjerg i Diskobugten i Grønland. Meget af Grønlands indlandsis forsvinder ud i havet ved kælving (afbrækning, red.) af isbjerge som dette. (Foto: Ian Joughin, University of Washington.)

Midnatssolen kaster et gyldent skær på et isbjerg i Diskobugten i Grønland. Meget af Grønlands indlandsis forsvinder ud i havet ved kælving (afbrækning, red.) af isbjerge som dette. (Foto: Ian Joughin, University of Washington.)

Grønland smelter. Og det går hurtigt.

Faktisk smelter Indlandsisen i dag 7 gange hurtigere, end den gjorde i 90'erne.

3.800 milliarder ton is er smeltet fra Grønlands indlandsis siden 1992, og det har fået havniveauet på hele kloden til at stige med over 1 centimeter.

Sådan lyder konklusionen i et nyt kæmpestudie i Nature med over 80 forfattere, hvor forskere over hele verden har samarbejdet om at måle Indlandsisens afsmeltning ved hjælp af satellitter. 

Derfor kan du i mange medier læse om forskere, der med god grund advarer om den hurtige afsmeltning.

Men zoomer man ind på udviklingen siden år 2012, er der forsigtig optimisme at spore blandt de forskere, Videnskab.dk har talt med.

»Det går hurtigt med afsmeltningen, men tallene viser faktisk, at det ikke bliver værre år for år. Der er endda sket en lille nedbremsning på det seneste. Det giver håb og motivation,« siger William Colgan, der er seniorforsker på GEUS og en af de mange forskere, der har deltaget i det nye studie. 

LÆS OGSÅ: Afsmeltningen af Arktis er tredoblet: 7,7 mia. badekar kunne fyldes hver dag

Afsmeltningen var på sit højeste i 2012

Studiet er lavet af det verdensomspændende samarbejde IMBIE, der støttes af rumagenturerne NASA og ESA. 

Forskere verden over har bidraget med data om Indlandsisen, som stammer fra blandt andet lasermålinger fra satellitter og satellitfotos over en årrække på næsten 30 år. 

En anden af de forskere, der har bidraget, er Shfaqat Abbas Khan, der er professor på DTU Space i Kongens Lyngby nord for København.

Han fortæller, at afsmeltningen af Indlandsisen steg støt fra 1992 og frem, men nåede sit højeste i sommeren 2012. Dengang troede forskerne, at udviklingen ville fortsætte, men:

»Det toppede i 2012. Det var et rekordvarmt år, men det tyder på, at det vejrmæssigt var meget unikt, når man kigger på en længere periode. Når vi måler med satellitter år efter år kan vi se, om det er en tendens, der ser ud til at fortsætte, eller om det heldigvis er en usædvanlig vejrmæssig variation,« siger han.

LÆS OGSÅ: Bliver »vildere og vildere«: Indlandsisen smelter 6 gange hurtigere end i 80'erne

I sommeren 2012 smeltede rekordmeget af indlandsisen. Her ses en dyb smeltekanal i indlandsisen, hvor vand har løbet i flere somre. (Foto: Ian Joughin)

Indlandsisen smelter stadig meget hurtigere end i 90’erne

I år 2012 alene smeltede omkring 335 milliarder ton indlandsis, men mellem 2013 og 2017 faldt det til 217 milliarder ton om året. 

Og i det seneste år i studiet, 2018, mistede Indlandsisen omkring 111 milliarder ton.

»Det er stadig væsentligt mere end før årtusindskiftet, men det tyder på, at vi ikke er ombord på en løbsk rutsjebane,« siger William Colgan.  

Det betyder, at kurven er dykket til en lille anelse under det internationale klimapanel IPCC’s såkaldte ‘værste’ forudsigelser for Indlandsisen. Men det er stadig ikke helt godt:

»IPCC har lavet tre forskellige fremskrivninger for havniveaustigninger alt efter, hvor hurtigt Indlandsisen smelter. Vi befinder os stadig tættest på den højeste, som man kan kalde ‘worst case scenario,’« siger Shfaqat Abbas Khan.

LÆS OGSÅ: Arktis smelter: Over 100.000 år gamle planter dukker frem under isen

De farvede linjer viser IPCC's tre mulige scenarier for afsmeltningen af Grønlands indlandsis. Den sorte linje er målingerne fra det nye studie. I 2018 kan man se, at den lige præcis dykker under IPCC's mest ekstreme forudsigelse. (Illustration: IMBIE) 

Forsker: Utroligt grundigt studie

Det er ikke kun forskerne bag studiet, der ser på de nye resultater med forsigtig optimisme.

»Isen smelter hurtigt, og det er alvorligt, men den smelter faktisk ikke helt lige så hurtigt, som tidligere frygtet. Det tyder på, at udviklingen ikke sker eksponentielt,  og at vi kan nå at have en indflydelse på, hvor hurtigt det går,« siger Aslak Grinsted, der er lektor ved Is, Klima og Geofysik på Københavns Universitet. Han har ikke medvirket i studiet, men har læst det igennem for Videnskab.dk.

Aslak Grinsted er desuden meget imponeret over grundigheden i det nye studie.

»Der er mange måder at estimere tabet af indlandsis på, men de er allesammen repræsenteret i studiet her. Det er tre mål, som er temmelig uafhængige, og som er enige. Det får studiet til at stå meget stærkt,« siger han. 

Du kan læse mere om de tre metoder i boksen under artiklen.

LÆS OGSÅ: Grønlands indlandsis smeltede for 400.000 år siden

Vi er stadig på vej mod oversvømmelser

Selvom der er sket en lille nedbremsning i forhold til de vådeste år for Indlandsisen, smelter den stadig hurtigt, og det er alvorligt, fastslår forskerne.

»Studiet dokumenterer en stigning i havniveauet på 1 centimeter over 30 år. Men hvis det fortsætter i nuværende tempo kommer vi til at se en stigning på yderligere 20 centimeter i år 2100 fra Grønland alene,« siger William Colgan.

I alt lyder IPCC’s beregninger på, at cirka 400 millioner mennesker vil være udsatte for voldsomme årlige oversvømmelser frem mod 2100, når alle vandstandsstigninger, udover dem fra Grønland, medregnes.

»Jeg håber, at moralen i den her historie er en god motivation for at gribe til handling. Hvis vi vil mindske klimaændringerne, så er vi nødt til at reducere udledningen af drivhusgasser i atmosfæren,« slutter William Colgan. 

LÆS OGSÅ: IPCC: Ny rapport dokumenterer klimatrusler

LÆS OGSÅ: Værste scenarie i ny klimarapport er overhalet af virkeligheden

Manglende is giver mindre tyngdekraft

De tre metoder, som Aslak Grinsted omtaler, er:

  • Altimetri: Højdemåling af islaget.
  • Gravimetri: Måling af tyngdekraften omkring Indlandsisen, og
  • Input-Output-metoden, der sammenholder snefald, afsmeltning og is som flyder ud i havet.

Shfaqat Abbas Khan og hans kolleger fra DTU Space har blandt andet været med til at bidrage til højdemålingerne af Indlandsisen.

»Det foregår ved, at man bruger en radar eller laser på en satellit til at sende signaler mod Indlandsisen. De signaler, man får tilbage kan så afsløre, hvor tyk den er,« siger han. 

Gravimetri er til gengæld en målemetode, der gør brug af den øgede tyngdekraft, som en stor masse, såsom Indlandsisen, udgør.

Her udnytter forskerne, at vi har flere satelitter i kredsløb om Jorden, og at vi kender afstanden mellem dem.

»Når to satellitter flyver henover indlandisen kort efter hinanden, kan man se, at der sker en lille forskydning mellem dem, når den forreste er over Indlandsisen. Det sker, fordi tyngden fra Indlandsisen trækker i satelitten. Den forskydning bliver mindre, når isen smelter, og på den måde kan man følge udviklingen,« forklarer Shfaqat Abbas Khan.

William Colgan og hans kollegaer på GEUS har derimod været med at til samle data om nedbør og afsmeltning til havet. 

 »Her måler vi, hvor meget nyt snefald der kommer og sammenligner ved hjælp af satellitbilleder med, hvor meget der brækker af og flyder ud i havet som isbjerge,« siger han. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk