Spørg Videnskaben har tidligere fundet svaret på, hvordan fisk i havet får noget at drikke. Svaret var, at fiskene med ro sindet slubrer saltvand og filtrerer saltet fra gennem deres gæller.
Men sådan et sæt smarte gæller har hvaler jo ikke glæde af, og det har fået Lars Holmgård Jørgensen til at undre sig: »Jeg kan tænke mig til, at havpattedyr har en måde at udvinde ferskvand til eget brug fra det salte havvand. Men hvordan gør de det?« spørger Lars Holmgård Jørgensen. Her på Videnskab.dk er vi hverken bange for vand eller at spørge.
Så vi kaster os på hovedet i dybet og sender spørgsmålet videre til zoologen Carl Kinze, der er ekspert i hvaler.
»Selvom hvaler har en “fiskefrakke” på, så er de pattedyr på indersiden, og det betyder, at de heller ikke kan drikke saltvand. I stedet får de al deres væske gennem føden,« siger Carl Kinze.
Hvalernes byttedyr som fisk og krill indeholder nemlig rigeligt vand til at dække de store pattedyrs væskebehov.
Selv helt små krebsdyr som plankton kan slukke tørsten hos en blåhval, hvis der bare er nok af dem.
Samme teknik med at udvinde væske fra føden kender man også fra visse antilopearter i de meget tørre dele af Afrika, fortæller Carl Kinze.
Nyrer passer til livet i havet
Vandet i hvalernes føde er dog stadig ret saltholdigt, og det kan heller ikke undgås, at en hval indimellem sluger noget havvand. Men det er der heldigvis råd for. Hvalerne er nemlig højt tilpasset livet i et salt miljø som havet.
\ Fakta
»Hvalernes nyrer er meget effektivt i stand til at afsalte føden,« siger Carl Kinze.
Det er en evne som meget få pattedyr har.
Havets Kamel
»Hvaler rammes ekstra hårdt, hvis de ikke kan finde føde, fordi det betyder, at de heller ikke får væske. Så risikerer de både at sulte og dehydrere,« siger Carl Kinze.
Heldigvis kan hvaler trække på deres lag af spæk, hvis føden er knap, ligesom en kamel på ørkenvandring kan bruge fedtet i sine pukler. Hvalspækket indeholder store mængder vand som hvalen kan optage ved at forbrænde fedtet.
F.eks. faster pukkelhvaler i hele vinterhalvåret og lever udelukkende på sine fedtreserver.
»Man ville gerne vide mere om, hvor længe hvaler kan klare sig uden føde og dermed væske. Der findes af og til strandede hvaler, der er helt afmagrede og øjensynligt har opbrugt alle deres sidste fedtdepoter, men det kan være meget svært sige, om de er døde af dehydrering, sult, eller sygdom,« siger Carl Kinze. Som tak for spørgsmålet sender vi en T-shirt til Lars Holmgård Jørgensen. Har du selv lyst til at spørge videnskaben om noget kan du sende dit spørgsmål til redaktionen@videnskab.dk