En fysiker fra Yale University i USA har kombineret sin passion for fysikkens love med sin passion for golf.
Ved at studere geometrien i golfspillet har han fundet et “magisk punkt” på alle greens. Alle bolde, der sendes i retning af det magiske punkt, vil falde i hullet, når du putter op ad bakke.
Bliv bedre til at putte
Forestil dig, at du står med en birdiechance på 18. hul, og har muligheden for at vinde turneringen netop der.
Puttet er op ad bakke mod hullet, og du lægger dig ned i græsset for at aflæse hældningen på greenen.
Du rejser dig op igen, sigter efter hullet, og slår.
Bolden rammer ved siden af, og sejren glider ud af dine hænder. Du kaster din putter fra dig i rent raseri.
\ Fakta
Oprindelsen af golf debatteres kraftigt. Nogle mener, at golf har sin oprindelse i Tang-dynastiet i Kina omkring år 1000, mens andre mener, at golf blev spillet første gang den 26. februar 1297 i Holland. I Skotland i 1457 blev golf forbudt, da kong James II af Skotland mente, at folk hellere skulle bruge tid på at øve deres evner som bueskytter. Musselburgh Links er den golfbane i verden, der er spillet golf på længst. Golfbanen har været i brug siden 1672, og blev muligvis allerede brugt så tidligt som i 1567 af dronning Mary af Skotland.
Men sådan behøver det ikke at ende.
Ifølge Robert Grober, der er den føromtalte fysiker fra Yale, kunne du have gjort noget anderledes og gået hjem med 1-præmien.
Robert Grober fortæller til Sciencenews, at der findes et punkt lige bagved hullet, som alle bolde, der ligger i ens afstand fra hullet af, skal puttes efter. Gør du det, så falder bolden, ifølge Robert Grober, i hullet hver gang. Men altså kun hvis du putter op ad bakke.
Tænk i halvcirkler
»Mange golfspillere bruger forskellige tricks, når de skal putte,« fortæller Mark Broadie, der er professor ved Graduate School of Business ved Columbia University, til Sciencenews.
Et af de mest benyttede mentale tricks er at forestille sig, at man hælder en spand vand ud på greenen og visualiserer den vej, som vandet flyder.
Men ifølge Robert Grober skal golfspillere ikke tænke i vand, der flyder, de skal tænke i halvcirkler. Og her bliver det måske lidt langhåret for nogle at forstå.

I stedet for at forestille sig den bane som den enkelte bold skal følge for at komme i hullet, skal golfspilleren forestille sig en halvcirkel af bolde, der alle sammen har den samme afstand til hullet.
Alle bolde har en sigtelinje, som de skal slås i retning af, for at de rammer hullet. Alle disse sigtelinjer rammer hinanden i et magisk punkt oven for hullet, og det er dét punkt, som man skal sigte efter.
Ved at forestille sig de imaginære boldes sigtelinjer, kan man se om den sigtelinje, man forestiller sig ens egen bold har, er den rigtige. Den skal i så fald ramme det magiske punkt bagved hullet.
Greenen lægges på skrå
I sin beregning har Robert Grober forestillet sig en green, der ligger på skrå. Han har taget tyngdekraften og græssets friktion mod bolden i betragtning og udregnet sigtelinjerne for en masse put-forsøg. Sigtelinjerne viste sig alle sammen at støde sammen i det magiske punkt bagved hullet.
Robert Grober fortæller til Sciencenews, at han ofte er taget på golfbanen og har illustreret sin teori ved at spænde snore ud mellem golfkøller placeret i en halvcirkel omkring hullet. Ved at slå til bolden i en lige linje mellem golfkøllen og det magiske punkt bagved hullet, får han bolden i hul så godt som hver gang.
»Når jeg viser det til folk, bliver de temmelig chokeret,« fortæller Robert Grober til Sciencenews.