Fuglelort køler Arktis ned

Annonce:

Arktis er et af de steder, som lige nu oplever de værste temperaturstigninger. Derfor er det godt, at der lever havfugle på disse kanter.

Ekskrementerne fra fuglene hjælper nemlig med at køle Arktis ned. Det skriver sciencenews.org.

Forskere fra Alberta Environment and Parks i Canada har undersøgt luftens indhold af kemikalier i Arktis og har især fundet store mængder af ammoniak. De mener, at ammoniakken kommer fra de flere millioner havfugle, der kommer til Arktis om sommeren.

\ Læs mere

Ifølge sciencenews.org udleder fuglene omkring 40.000 ton ammoniak med deres fugleklatter om året. Ammoniakken går ifølge forskerne i kontakt med andre kemikalier og danner små partikler, der reflekterer solens stråler tilbage til rummet.

Afkølingen er ganske beskeden, men forskerne påpeger vigtigheden i at forstå effekten, så man bedre kan forudsige, hvordan regionen vil blive påvirket af klimaforandringer i fremtiden.

»Det er en afgørende forbindelse, selvom det er ganske komisk,« siger Greg Wentworth, der er medforfatter på studiet fra Alberta Environment and Parks i Canada, til sciencenews.org.

Forskerne har ikke gjort nedkølingen op i temperaturer, men watt. I sommersæsonen giver de mange fugleklatter en kølende effekt på cirka 0,5 watt per kvadratmeter. Til sammenlignning har drivhusgasserne derimod en varmende effekt på cirka 150 watt per kvadratmeter i hele verden.

Annonce:

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

\ Læs mere

\ Læs mere

aml

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts