Om forfatteren

Frø ryster bagdelen for at skræmme andre hanner

Den rødøjede løvfrø ryster voldsomt med kroppen for at sende vibrationer til de andre hanner, så de ved, hvem der bestemmer.

De rødøjede løvfrø-hanner kæmper om planterne, de sidder på, ved at kaste sig ud i en voldsom 'rystekamp'.

Den ene han ryster først med bagpartiet for siden at ryste med hele kroppen, indtil rystelserne til sidst forplanter sig i planten, den sidder på, og rammer den konkurrerende han. Hele øvelsen kaldes 'tremulation', skriver livescience.com

"I den rødøjede løvfrøs tilfælde udtrykker tremulations-fremvisninger, hvor frøen ryster hele kroppen, information om status og den signalerendes aggressive intentioner," siger forsker Michael Caldwell fra Boston University til livescience.com. "De lader også til at indeholde information om den signalerendes størrelse."

Infrarødt lys og robotfrø

Det er tidligere ikke lykkedes forskerne at observere frøernes indbyrdes kampe og rysten, fordi de har brugt kunstigt hvidt lys. Men så snart Michael Caldwell og hans kolleger bevægede sig ind i Panamas regnskov med infrarødt lys, blev det muligt at observere frøernes adfærd.

For at undersøge, hvorvidt frøerne reagerede på vibrationerne eller på de andre kombatanters visuelle fremtoning, brugte de en robotfrø. Det viste sig, at frøerne kun reagerede, når rystelserne forplantede sig til den plante de sad på.

Se video med løvfrøen her.

Annonce:

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts