Selvom man hurtigt kommer til at tænke på forskningens verden som lidt kedelig og grå, så er der faktisk ofte drama nok til et middelmådigt interessant reality-show.
Senest er der udbrudt uro i palæontologiens verden, hvor én forsker, Robert DePalma, er blevet beskyldt for at stjæle en andens resultater og at pure opfinde de underliggende data. Han afviser dog pure beskyldningerne.
Det skriver Science.
Det hele bliver hurtigt lidt indviklet, så hold tungen lige i munden:
I juni 2021 indsendte palæontolog Melanie During sin videnskabelige artikel til tidsskriftet Nature. Hendes forskning pegede på, at den dinosaur-dræbende asteroide ramte Jorden om foråret – de resultater kan du læse mere om i denne artikel.
Da 2021 lakkede mod enden, var Durings videnskabelige artikel stadig ved at blive godkendt. Hun fik imidlertid et chok, da hun opdagede, at hendes tidligere samarbejdspartner, DePalma, havde udgivet sin egen artikel i tidsskriftet Scientific Reports.
I dette studie kom DePalma frem til stort set de samme konklusioner, som During gjorde i sit studie, men ud fra et helt andet datasæt.
Men ikke bare havde han overhalet hende indenom: Hans datasæt virkede ifølge During sjusket og hullet, og flere figurer bar tegn af at være smidt sammen manuelt.
Derfor stod During i starten af december 2022 stod offentligt frem med beskyldninger rettet mod DePalma og hans videnskabelige tæft.
»Vi føler os tvunget til at spørge, hvorvidt disse data er fabrikeret med en bestemt, allerede kendt konklusion for øje,« skrev hun blandt andet ifølge Science.
Adskillige uafhængige kilder, Science har talt med, mener, at studiets uregelmæssigheder giver anledning til, at DePalma udgiver sine rådata. På den måde kan hans konklusioner tjekkes igennem.
DePalma afviser alle anklager om urent trav.
»Vi ville absolut ikke, og vi har aldrig, fabrikeret data og/eller prøver,« skriver han i en e-mail til Science.
Han kan dog efter eget udsagn ikke udlevere sine rådata, fordi den forsker, der stod for analysen, er død, og det har ikke været muligt at genskabe dem fra den afdøde forskers laboratorium.
Det er ellers disse data, der potentielt kan cleare hans navn, som forsker Mauricio Barbi udtrykker det til Science:
»Hvis de kan levere de rå data, så er det bare en sløset artikel. Hvis ikke, jae, så er uredelighed pludselig på bordet.«
Det er Durings mål, at DePalmas studie skal trækkes tilbage, med mindre hans rådata fremlægges og kan bruges til at støtte op om hans konklusioner.
Scientific Report har i skrivende stund ikke valgt at følge Durings opfordring.