Opdagelsen af laseren skabte en teknologi, der i dag bliver brugt vidt og bredt – fra kirurgi til supermarkeders skannere.
Eksemplet er sprunget ud af grundforskningen, som i sin kerne hjælper menneskeheden til at forstå verden.
Viden om grundforskning er vigtig at formidle, og derfor har Videnskab.dk og Danmarks Grundforskningsfond indgået et nyt samarbejde i hele 2023. Samarbejdet går ud på at klæde forskere på til at blive endnu bedre til at fortælle de gode historier fra deres verden.
Det vil foregå via workshops og ved at forskerne får hjælp til at udgive egne populært formidlede artikler på Videnskab.dk.
Direktør for Danmarks Grundforskningsfond, Søren-Peter Olesen, ser frem til samarbejdet:
»I Danmarks Grundforskningsfond har vi et stort fokus på formidlingen af alle de gode forskningshistorier, der gemmer sig i vores centre. Med de to workshops vil vi understøtte centrenes egne bestræbelser på at få historierne ud til den brede befolkning, og vi har stor tillid til, at Videnskab.dk kan give forskerne de bedste forudsætninger for at lykkes med det.«
Artikler direkte fra forskerne
Artikelbidrag fra forskerne publiceres på Videnskab.dk, som modtager 1,5 million besøg af nysgerrige brugere hver måned, og historierne distribueres herfra gennem nyhedsbreve og sociale platforme.
I 2022 har fonden besluttet at støtte etableringen af 11 nye grundforskningscentre. Her vil være mange spændende projekter, der fortjener at blive delt med den brede offentlighed.
Chefredaktør for Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, er glad for, at Danmarks Grundforskningsfond prioriterer at understøtte forskernes bestræbelser på at formidle:
»Grundforskning er tungt stof, det er svært at formidle. Ambitionen med samarbejdet er at give forskerne en journalistisk værktøjskasse og et trygt rum, hvor de kan øve sig i at bruge den.
De formidlingsgreb, de lærer, herunder at finde den gode historie i deres forskning, kan de bruge i mange sammenhænge fremover. Både når de skal formidle populært til den brede befolkning og skrive en skarpvinklet ansøgning til en fond.«
Forskernes anstrengelser vil helt konkret munde ud i artikelbidrag med egen byline, som føder ind i forpligtigelsen til at formidle deres forskning og synliggør deres forskningsfelt for et bredt publikum.
Læs mere om at samarbejde med Videnskab.dk’s redaktion for forskere, Forskerzonen.