625 mio. kr. til 11 nye 'Centers of Excellence': Lone Simonsen og Eske Willerslev er blandt modtagerne

Bestyrelsen i Danmarks Grundforskningsfond har besluttet at støtte etableringen af 11 nye grundforskningscentre, de såkaldte Centers of Excellence.

Ifølge Danmarks Grundforskningsfond skal de nye centre bidrage til »banebrydende og nytænkende forskning, der skal være med til at fastholde Danmarks position som et af verdens førende forskningslande«.

Det skriver Danmarks Grundforskningsfond i en pressemeddelelse.

Og forventninger til de nye centre er høje.

»Vi tror på, at de 11 nye grundforskningscentre vil blive internationale fyrtårne i dansk forskning, at de vil være dagsordensættende og skabe banebrydende resultater på deres felt,« siger Jens Kehlet Nørskov, som er formand for Danmark Grundforskningsfonds bestyrelse, i pressemeddelelsen.

»Alle ansøgere er på topniveau og fondens bestyrelse har været igennem en lang og grundig proces, inden vi udvalgte de 11 ansøgere, som nu bliver inviteret til kontraktforhandlinger om etableringen af de nye Centers of Excellence.«

En af forskerne, som har fået bevilling er Eske Willerslev, der er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet. Danmarks Grundforskningsfond er klar til at bevilge ham op til 75 millioner kr. til oprettelsen af Centre for Ancient Environmental Genomics (CAEG).

Derudover kommer Lone Simonsen, der er epidemiolog og professor ved Roskilde Universitet, til at modtage op til 47 millioner kr. til oprettelsen af Center for Interdisciplinary Study of Pandemic Signatures (PandemiX).

Et andet center ledet af virusforskeren Søren Riis Paludan er indstillet til at modtage 60 millioner kroner, og samme beløb sigter fonden efter at give til et center anført af biologen Jens-Christian Svenning.

Ifølge Danmarks Grundforskningsfond, repræsenterer ansøgerne meget forskellige forskningsområder. 

»I Danmark er vi dygtige til at skabe rammerne for frugtbare, tværfaglige forskningsmiljøer, der danner grobund for udviklingen af innovative løsninger,« siger Jens Kehlet Nørskov.  

»Og med vores Centers of Excellence stimulerer vi det tværfaglige samarbejde og giver det mulighed for at gro over en længere årrække. Så vi glæder os til et fortsat tæt og frugtbart samarbejde med forskningsinstitutionerne om de kommende centre.«

De nye forskningscentre løber i første omgang over en seksårig periode med mulighed for forlængelse i fire år til, hvis det enkelte center får ‘en tilfredsstillende evaluering’ efter fem år.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk