5 ting, du skal vide om galakser
Se med, når astrofysiker Peter Laursen genopfrisker og udvider din skolelærdom om galakser.

Sæt dig tilbage i stolen og få fem ting, du skal vide om galakser af astrofysiker Peter Laursen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Sæt dig tilbage i stolen og få fem ting, du skal vide om galakser af astrofysiker Peter Laursen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

De fleste ved, at galakser består af en masse stjerner, som er spredt ud over den himmel, vi kan se.

Men ved du også, at størstedelen af galakserne består af mørkt stof? Et stof, som vi ikke kan se, og som forskerne ikke er helt sikre på, hvad er.

Eller er du klar over, at universet er fuld af galakser, hvor stjernerne ligger i klumper, der bliver holdt sammen af tyngdekraften? Og at der imellem galakserne nærmest ingenting er?

Dét og meget mere kan du blive klogere på i videoen ovenfor, hvor ForskerZonen har allieret sig med Peter Laursen, der er postdoc ved Institut for teoretisk astrofysik på Universitet i Oslo.

5 ting, du skal vide om...

I serien '5 ting, du skal vide om' allierer ForskerZonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller om de allervigtigste fakta, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

Se tidligere afsnit i serien her.

I videoen kan du på lidt over fem minutter blive klogere på de fem fakta, Peter Laursen mener, man skal vide om galakser.

Du kan blandt andet finde ud af, hvilken der er vores nærmeste nabogalakse, og hvordan astronomerne kan se tilbage i tiden, når de kigger ud i universet.

København: Bestil et gratis foredrag med Peter Laursen om galakser

Bor du i København, og har du lyst til at vide endnu mere om, hvad er galakser lavet af, hvordan de bliver dannet, og hvad vi kan bruge dem til?

Så kan du i forbindelse med Forskningens Døgn 2020 bestille et gratis foredrag med Peter Laursen via dette link.

Du kan også finde andre foredrag på Forskningens Døgns hjemmeside. Der afholdes foredrag i hele landet og om alskens spændende emner (læs mere i boksen herunder).

Bestil en forsker i 2020

Bestil en Forsker er et initiativ under Forskningens Døgn – en videnskabsfestival arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Bestil en Forsker foregår i hele landet fra 20. - 26. april 2020.

Alle kan bestille et foredrag, du skal bare være sikker på, at du:

  • kan samle et publikum på minimum 20 personer
  • kan stille passende lokaler og faciliteter (eksempelvis en projektor eller mulighed for at koble en computer til en TV-skræm) til rådighed
  • Udover dette skal nogle forskere have transportudgifter dækket.

Hvert år afholdes der foredrag på biblioteker, arbejdspladser, skoler og i private hjem. Det er helt op til dig, hvor foredraget skal afholdes.

Du kan lige nu se og bestille foredrag på Forskningens Døgns hjemmeside. 

LÆS OGSÅ: Tilbud til alle: Få besøg af en forsker - det er helt gratis

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk