3D-rekonstruktion: Neandertalere gik mere oprejst og havde større lungekapacitet end troet

Neandertalerne gik ikke foroverbøjede rundt, som de ellers tidligere er blevet afbilledet, viser ny forskning. (Foto: Screendump/University of Washingon)

Annonce:

Neandertalerne har formentlig ikke haft de tøndeformede overkroppe og den krumryggede holdning, som vi bedst kender dem fra museer og lærebøger.

Den første virtuelle 3D-rekonstruktion af ribbenene fra en neandertaler har nemlig vist, at de angiveligt havde mere rette rygsøjler, stod mere oprejst og havde en større lungekapacitet end moderne mennesker, viser et nyt studie af et internationalt forskerhold.

Det skriver UW News, som er University of Washingtons nyhedssite.

»Neandertalere er nært beslægtede med mennesker i form af deres komplekse kulturelle tilpasninger, men deres fysiske form er forskellig fra os på essentielle måder,« siger Patricia Kramer, en af forskerne bag studiet og professor i antropologi ved University of Washington, til UW News.

Netop brystets form giver os ny indsigt i deres vejrtrækning og balance, og det er vigtig viden i forståelsen af, hvordan neandertalere bevægede sig i deres omgivelser, skriver UN News.

Den viden kan bruges til at forstå deres evne til at overleve med de tilgængelige ressourcer, som de havde, og kan derfor give et mere helt billede af det tidlige menneske.

»At forstå deres tilpasninger (til deres omgivelser, red.) giver os mulighed for at forstå vores egen evolutionære vej bedre,« siger Patricia Kramer til UW News.

Annonce:

Skelettet, der er blevet rekonstrueret, blev udgravet i 1983 i Israel og anses for at være det mest komplette neandertaler-skelet til dato.

Neandertalere uddøde for omkring 40.000 år siden, hvor de levede som jægere og samlere i området i og omkring Vesteuropa og til Centralasien.

Resultaterne om neandertalerne er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Dette billede fra den virtuelle rekonstruktion viser, hvordan neandertalerens ribben peger indad på det sted, hvor de er hæftet ved rygraden. Det har givet dem en endnu mere oprejst kropsholdning, end man ser hos moderne mennesker, fortæller forskerne. (Illustration: University of Washington)
Skelettet, der er blevet rekonstrueret, blev udgravet i 1983 i Israel og anses for at være det mest komplette neandertaler-skelet til dato.Neandertalere uddøde for omkring 40.000 år siden, hvor de levede som jægere og samlere i området i og omkring Vesteuropa og til Centralasien.Resultaterne om neandertalerne er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

viw

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts