Tilbage fra Mars
En seks mand stor besætning er vendt tilbage fra en rejse til Mars. Rejsen er dog ikke foregået i rummet, men i Moskva.

Den seks mand store besætning har klaret deres 105 dage lange mission. (Foto: ESA)

Den seks mand store besætning har klaret deres 105 dage lange mission. (Foto: ESA)

For få dage siden afsluttede seks mand en 105 dage lang simuleret rummission til planeten Mars.

Siden 31. marts i år har de seks personer opholdt sig i en særlig isolationsfacilitet i Moskva. Her har de levet og arbejdet, som om de var på en rigtig mission til Mars.

Undervejs har de skullet håndtere simulerede uheld, og de har været udsat for forsinkelse i kommunikationen med Jorden på op til 20 minutter hver vej. På en rigtig mission er denne forsinkelse en konsekvens af, at radiobølgerne selv med lysets hastighed er længe om at komme fra rumskibet til Jorden og tilbage.

Psykologiske og fysiologiske effekter

Besætningen har været sammensat af en tysk ingeniør (Oliver Knickel) og en fransk pilot (Cyrille Fournier), der begge hører under det europæiske rumagentur (ESA). De øvrige deltagere har været fra Rusland: to kosmonauter (Sergei Ryazansky og Oleg Artemyev), en læge (Aleksei Baranov) og en idrætsfysiolog (Aleksei Shpakov).

Det centrale formål har været at undersøge de psykologiske og fysiologiske effekter af en sådan mission. Hvad sker der, når seks mennesker er tvunget til at leve og arbejde tæt sammen under forhold, hvor det ikke er muligt at slippe væk? Hvordan klarer de nødsituationer?

Det netop afsluttede forløb er en del af det såkaldte Mars500-program og som sådan kun en forsmag på en meget længere simuleret Mars-rejse, der skal vare i 520 døgn.

Denne mission skal efter planen starte i begyndelsen af 2010 med en ny besætning på seks personer.

Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker