Springhaler slår forlæns saltomortaler
Hver gang du sætter foden i jorden, træder du sandsynligvis på tusindvis af små springhaler. Når det lillebitte leddyrs effektive spring-gaffel slynger dyret afsted i en effektiv flugt, slår det lille dyr samtidig saltomortaler.

Springhaler er udbredt næsten overalt på Jorden i et svimlende antal. Over 7.500 arter er indtil videre beskrevet. (Foto: Morten D. D. Hansen)

Springhaler er udbredt næsten overalt på Jorden i et svimlende antal. Over 7.500 arter er indtil videre beskrevet. (Foto: Morten D. D. Hansen)

Mens vi farer af sted i hurtigt trav, tænker vi næppe på, at vi, hver gang vi sætter foden i jorden, træder på tusindvis af bittesmå leddyr, bl.a. omkring tusind springhaler.

De er udbredt næsten overalt på Jorden i et svimlende antal. Over 7.500 arter er indtil videre beskrevet.

Springhaler lever bl.a. i jordbunden, i visne blade og i mos. Her æder de løs af bakterier og dødt organisk materiale, og de er derved vigtige organismer i nedbrydningskæden.

Slår forlæns saltomortaler

Man skal være vaks ved havelågen, når man studerer springhaler. De bærer nemlig ikke deres navn uden grund. Mange af dem er udstyret med en spring-gaffel, som er et effektivt flugtredskab.

Bedst som man kigger, føler det lille kræ sig overbegloet og udløser spring-gaflen, der slynger dyret af sted i et spring, der er flere gange dets egen længde.

Og det er faktisk dokumenteret, at springhaler slår forlæns saltomortaler under springet. Det slår dog ikke altid til over for sålen af en solid travesko i størrelse 42!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: