Springhaler slår forlæns saltomortaler
Hver gang du sætter foden i jorden, træder du sandsynligvis på tusindvis af små springhaler. Når det lillebitte leddyrs effektive spring-gaffel slynger dyret afsted i en effektiv flugt, slår det lille dyr samtidig saltomortaler.

Springhaler er udbredt næsten overalt på Jorden i et svimlende antal. Over 7.500 arter er indtil videre beskrevet. (Foto: Morten D. D. Hansen)

Mens vi farer af sted i hurtigt trav, tænker vi næppe på, at vi, hver gang vi sætter foden i jorden, træder på tusindvis af bittesmå leddyr, bl.a. omkring tusind springhaler.

De er udbredt næsten overalt på Jorden i et svimlende antal. Over 7.500 arter er indtil videre beskrevet.

Springhaler lever bl.a. i jordbunden, i visne blade og i mos. Her æder de løs af bakterier og dødt organisk materiale, og de er derved vigtige organismer i nedbrydningskæden.

Slår forlæns saltomortaler

Man skal være vaks ved havelågen, når man studerer springhaler. De bærer nemlig ikke deres navn uden grund. Mange af dem er udstyret med en spring-gaffel, som er et effektivt flugtredskab.

Bedst som man kigger, føler det lille kræ sig overbegloet og udløser spring-gaflen, der slynger dyret af sted i et spring, der er flere gange dets egen længde.

Og det er faktisk dokumenteret, at springhaler slår forlæns saltomortaler under springet. Det slår dog ikke altid til over for sålen af en solid travesko i størrelse 42!

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud