Solopgang på Mars
Phoenix-sonden fangede solopgangen på den sidste dag i sondens planlagte mission på Mars.

Solopgang på Mars - billede: NASA/JPL-Caltech/UA/Texas A&M University

Solopgang på Mars - billede: NASA/JPL-Caltech/UA/Texas A&M University

NASA-sonden Phoenix Mars Lander har klaret sig gennem de 90 dage, der var sat som mål for sondens planlagte mission.

Den sidste dag var i mandags, d. 25. august, men det betyder ikke at Phoenix stopper arbejdet med at undersøge forholdene ved sondens landingssted tæt ved Mars' nordpol. Allerede i begyndelsen af august annoncerede NASA en forlængelse af missionen - i første omgang frem til d. 30. september.

Billedet her viser solopgangen set af Phoenix i mandags. Sonden befinder sig nord for Mars' nordlige polarcirkel, hvor Solen midt på sommeren aldrig går ned. Denne tid med konstant solskin sluttede på sondens marsdag nr. 86 (også kaldet Sol 986), hvor Solen forsvandt under den nordlige horisont i ca. en halv time.

Solopgangen på marsdag nr. 90 (Sol 90) blev fotograferet 51 minutter efter midnat (lokal soltid) som afslutning på en 75 minutter lang nat. Lysskæret på himlen er sollys spredt af støv og iskrystaller i den tynde marsatmosfære.

Med tiden vil nætterne blive længere og længere, så Phoenix' solpaneler til sidst ikke kan producere strøm nok til at holde sonden i live. Med vinterens komme på den nordlige halvkugle vil rimfrost og senere et egentligt isdække definitivt sætte en stopper for Phoenix' udforskning af den røde planets nordlige polarområde.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planterium

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.