Se forskernes smukkeste billeder og videoer
En stor international konkurrence får forskere og ingeniører til at fortælle letbenede historier om deres langhårede videnskab. Her kan du se et udpluk af forskernes simuleringer, grafiker, videoer og fotografier.

 

Fra universets mørke stof på de helt store astronomiske skalaer til de bittesmå celler i et museøje.

Vinderne af den prestigefyldte konkurrence 'The International Science and Engineering Visualization Challenge' er blevet kåret for deres evne til omdanne tørre data, fakta og forskningsresultater til levende værker i form af simuleringer, fotografier, informationsgrafiker, spil eller videoer.

Kunstnerne er forskere, ingeniører eller designere, der er blevet hædret for deres evne til at inspirere, uddanne og begejstre ganske almindelige mennesker.

Populær konkurrence blandt forskere

Det er niende gang, at konkurrencen løber af stablen, og i alt 212 forskere fra 33 lande har deltaget. Juryen bestod af redaktører fra tidsskriftet Science samt forskere og repræsentanter fra statsorganet National Science Foundation, der støtter forskning i USA. Sammen udvalgte de, hvilke værker der skulle være med i finalen.

Juryen udvalgte som udgangspunkt de værker, der havde den stærkeste gennemslagskraft og originalitet og lagde dem ud til offentligheden på National Science Foundations hjemmeside, hvor besøgende efterfølgende kunne stemme på de indlæg, som de fandt bedst.

Computersimulering fortæller universets historie

Vinderen af kategorien 'Informationsgrafik' er Miguel Angel Aragon-Calvo ved Johns Hopkins University i USA.

Sammen med sine kolleger har han skabt Det Kosmiske Netværk ved hjælp af avancerede computeralgoritmer og simulationer. Simuleringerne viser, hvordan universets mørke stof agerer drivkraft i dannelsen af universets galakser og galaksehobe, der igennem universets 13,6 milliarder år lange historie har dannet lange tråde i et gigantisk edderkoppelignende spin.

Ud over hæder og ære får forskerne også den ypperste plads til at præsentere deres værk for offentligheden, nemlig forsiden af Science, der er et af de mest prestigefyldte tidsskrifter i forskningsverdenen. At det lige netop er dette tidsskrift er oplagt set i lyset af, at det er Science, der sponsorerer og afholder konkurrencen i samarbejde med den amerikanske forskerfond National Science Foundation.

Genskab din egen krop

En anden kategori i konkurrencen er 'Interaktive spil' og rummer, som titlen antyder, spil, der kan underholde og udfordre mennesker, der godt kan lide at udforske verden på egen hånd. Inden for denne kategori vandt spillet Build a Body, der er skabt af spildesignere ved firmaet Spongelab.

Ud over at være underholdende får deltagerne lov til at være kirurg ved at opbygge en menneskekrop fra bunden. Hver spiller får udleveret en virtuel kasse med organer og et skelet, og udfordringen er nu at placere organerne de rigtige steder, så kroppens maskineri fungerer optimalt.

Konkurrencen har selvfølgelig også den klassiske kategori 'fotografi', hvis prisvinder har skabt et enestående foto af et museøje (se slideshow øverst i artiklen). Ved at benytte en særlig teknik er det lykkedes neurologen Bryan William Jones fra Utah University at skildre, at cellerne i øjets nethinde har vidt forskelligt stofskifte og dermed også har hver deres betydning for dyrets syn.

 

Blandt værkerne findes også yderst tjekkede videopræsentationer, som denne med titlen "Organelles: Cell Membrane", der viser opbygningen og funktionen af en celle i bugspytkirtlen hos en mus.  ikke kun udnævnt som vinder af juryen, men også af folket.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk