Se forskernes smukkeste billeder og videoer
En stor international konkurrence får forskere og ingeniører til at fortælle letbenede historier om deres langhårede videnskab. Her kan du se et udpluk af forskernes simuleringer, grafiker, videoer og fotografier.

 

Fra universets mørke stof på de helt store astronomiske skalaer til de bittesmå celler i et museøje.

Vinderne af den prestigefyldte konkurrence 'The International Science and Engineering Visualization Challenge' er blevet kåret for deres evne til omdanne tørre data, fakta og forskningsresultater til levende værker i form af simuleringer, fotografier, informationsgrafiker, spil eller videoer.

Kunstnerne er forskere, ingeniører eller designere, der er blevet hædret for deres evne til at inspirere, uddanne og begejstre ganske almindelige mennesker.

Populær konkurrence blandt forskere

Det er niende gang, at konkurrencen løber af stablen, og i alt 212 forskere fra 33 lande har deltaget. Juryen bestod af redaktører fra tidsskriftet Science samt forskere og repræsentanter fra statsorganet National Science Foundation, der støtter forskning i USA. Sammen udvalgte de, hvilke værker der skulle være med i finalen.

Juryen udvalgte som udgangspunkt de værker, der havde den stærkeste gennemslagskraft og originalitet og lagde dem ud til offentligheden på National Science Foundations hjemmeside, hvor besøgende efterfølgende kunne stemme på de indlæg, som de fandt bedst.

Computersimulering fortæller universets historie

Vinderen af kategorien 'Informationsgrafik' er Miguel Angel Aragon-Calvo ved Johns Hopkins University i USA.

Sammen med sine kolleger har han skabt Det Kosmiske Netværk ved hjælp af avancerede computeralgoritmer og simulationer. Simuleringerne viser, hvordan universets mørke stof agerer drivkraft i dannelsen af universets galakser og galaksehobe, der igennem universets 13,6 milliarder år lange historie har dannet lange tråde i et gigantisk edderkoppelignende spin.

Ud over hæder og ære får forskerne også den ypperste plads til at præsentere deres værk for offentligheden, nemlig forsiden af Science, der er et af de mest prestigefyldte tidsskrifter i forskningsverdenen. At det lige netop er dette tidsskrift er oplagt set i lyset af, at det er Science, der sponsorerer og afholder konkurrencen i samarbejde med den amerikanske forskerfond National Science Foundation.

Genskab din egen krop

En anden kategori i konkurrencen er 'Interaktive spil' og rummer, som titlen antyder, spil, der kan underholde og udfordre mennesker, der godt kan lide at udforske verden på egen hånd. Inden for denne kategori vandt spillet Build a Body, der er skabt af spildesignere ved firmaet Spongelab.

Ud over at være underholdende får deltagerne lov til at være kirurg ved at opbygge en menneskekrop fra bunden. Hver spiller får udleveret en virtuel kasse med organer og et skelet, og udfordringen er nu at placere organerne de rigtige steder, så kroppens maskineri fungerer optimalt.

Konkurrencen har selvfølgelig også den klassiske kategori 'fotografi', hvis prisvinder har skabt et enestående foto af et museøje (se slideshow øverst i artiklen). Ved at benytte en særlig teknik er det lykkedes neurologen Bryan William Jones fra Utah University at skildre, at cellerne i øjets nethinde har vidt forskelligt stofskifte og dermed også har hver deres betydning for dyrets syn.

 

Blandt værkerne findes også yderst tjekkede videopræsentationer, som denne med titlen "Organelles: Cell Membrane", der viser opbygningen og funktionen af en celle i bugspytkirtlen hos en mus.  ikke kun udnævnt som vinder af juryen, men også af folket.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker