Se europamestrene i kemi lave vilde eksplosioner
Ild, røg og eksplosioner. Det er nogle af de fede ting, du kan se, når to europamestre fra DTU går amok i farverige, eksplosive og kemiske tryllerier i denne video.

Kemi er ikke kun for nørder.

Tværtimod kan kemiske reaktioner have en stor underholdningsværdi for publikum.

Alexander Søgaard og Steen Christensen, som begge læser til kemiingeniører på DTU, var med til at vinde europamesterskaberne i 'Scienceshow', som blev afholdt under Science in the City-festivalen, som Videnskab.dk også var tilstede på.

Danmark stillede op til konkurrencen med et landshold bestående af studerende fra Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

'Ånden i flasken' er i virkeligheden 'bare' en kemisk reaktion. (Foto: Charlotte Price Persson)

I Videnskab.dk's telt demonstrerede de, hvordan man fremstiller et kemisk underholdningsshow.

De danske studerende var oppe imod hele fem andre landshold, men endte altså i sidste ende med at løbe med sejren.

LÆS OGSÅ: Her er kemien bag din caipirinha-drink og Kemien bag fyrværkeri

Ånden i flasken er en kemisk reaktion

I Aladdins eventyr slippes ånden Genie fri, når lampen gnides. På samme eventyrlige vis lukker Alexander og Steen den naturvidenskabelige ånd ud af en gammel portvinsflaske i scienceshowets indledning. Den skal være med at til at skabe god kemi og farver. 

Fakta

Kaliumpermanganat udgøres af kalium, mangan og ilt. I gamle dage blev den kemiske blanding brugt til at frembringe blitz under fotografering. Inden for sundhedsområdet anvendes kaliumpermanganat i de såkaldte ’røde bade’ for at rense betændelsestilstande i huden.

Kilde: Alexander Søgaard og Steen Christensen.

I virkeligheden er der selvfølgelig ikke tale om en 'ånd', men derimod en kemisk reaktion mellem vand, hydrogen peroxid og kaliumpermanganat, som tilsammen danner en tyk røgsky op fra flasken.

Farverigt flammehav og kemisk eksplosion

De to europamestre illustrerer også, hvordan simple metaller kan bruges til at kreere et flammehav i alle regnbuens farver. Eksempelvis bruges kobber til at fremtrylle en flot blågrøn farve i ilden.

Desuden laver drengene ved hjælp af træsprit (methanol) og en stor vandbeholder seje Star Wars-lignende effekter med masser af lyd og farve, der nemt leder tankerne hen på stjernekrig og lyssværd.

Afslutningen i showet byder ligeledes på spændende, højlydt, action. Se selv, hvordan en colaflaske eksploderer i stumper og stykker i videoen ovenfor.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk