Se et forsøg med væsker i laboratoriet
Det er ikke længe siden, at forskerne opdagede nye egenskaber for helt almindelige væsker. Men hvordan arbejder man egentlig med væsker? Se en video fra forskernes laboratorium her.

På Roskilde Universitet sidder en forskergruppe på grundforskningscentret ’Glas og Tid’, som arbejder med væsker.

'Glas' er en bred betegnelse, der dækker over alle væsker, som i nedkølet tilstand bliver til en hård struktur. Centret hedder Glas og Tid, fordi forskerne interesserer sig for, hvad der sker med væsker over tid.

For nylig skrev Videnskab.dk en artikel om en helt ny opdagelse, som gav en fornyet forståelse for alle slags væsker.

En ny grundforståelse for væsker

Forskerne fra 'Glas og Tid' havde fundet ud af, at der findes en særlig gruppe væsker, som er 'simple', og som man kan udregne den præcise opførsel for under alle slags tryk og temperaturer.

Dermed fik de en grundforståelse, som også kunne hjælpe dem til at blive klogere på de mere komplicerede væsker, som for eksempel vand.

Hvordan arbejder man med væsker?

Men hvordan arbejder man egentlig med væsker i et laboratorium? Det satte vi os for at finde ud af:

Videnskab.dk har besøgt laboratoriet hos 'Glas og Tid' på Institut for Natur, System og Modeller på Roskilde Universitet og har fået lov til at følge et forsøg med væsker fra start til slut. Se det i videoen herover.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk