Se et forsøg med væsker i laboratoriet
Det er ikke længe siden, at forskerne opdagede nye egenskaber for helt almindelige væsker. Men hvordan arbejder man egentlig med væsker? Se en video fra forskernes laboratorium her.

På Roskilde Universitet sidder en forskergruppe på grundforskningscentret ’Glas og Tid’, som arbejder med væsker.

'Glas' er en bred betegnelse, der dækker over alle væsker, som i nedkølet tilstand bliver til en hård struktur. Centret hedder Glas og Tid, fordi forskerne interesserer sig for, hvad der sker med væsker over tid.

For nylig skrev Videnskab.dk en artikel om en helt ny opdagelse, som gav en fornyet forståelse for alle slags væsker.

En ny grundforståelse for væsker

Forskerne fra 'Glas og Tid' havde fundet ud af, at der findes en særlig gruppe væsker, som er 'simple', og som man kan udregne den præcise opførsel for under alle slags tryk og temperaturer.

Dermed fik de en grundforståelse, som også kunne hjælpe dem til at blive klogere på de mere komplicerede væsker, som for eksempel vand.

Hvordan arbejder man med væsker?

Men hvordan arbejder man egentlig med væsker i et laboratorium? Det satte vi os for at finde ud af:

Videnskab.dk har besøgt laboratoriet hos 'Glas og Tid' på Institut for Natur, System og Modeller på Roskilde Universitet og har fået lov til at følge et forsøg med væsker fra start til slut. Se det i videoen herover.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.