Se en panda stå på hænder, mens den tisser
Større, vildere, hurtigere - og i dette tilfælde også højest. Pandaen, der tisser længst oppe på træerne, har nemlig vundet magtkampen. Det resulterer i nogle ret akrobatiske manøvrer, som du kan se i videoen her.

Ja! Pandaen står på hænder og tisser - og det er der en grund til. (Video: BBC Studios)

Ja! Pandaen står på hænder og tisser - og det er der en grund til. (Video: BBC Studios)

Bliver der forsket i alt?

Man fristes til at svare ja, når man hører, at en forskergruppe har fulgt en gruppe pandaer i Qinling-bjergene i Kina i to år for at undersøge, hvor dyrene foretrak at tisse.

Forskere fra blandt andet San Diego Zoo var afsted i 2007 og 2008 for at finde ud af, hvordan pandaerne bruger deres våde efterladenskaber til at finde hinanden.

Forskerne fandt blandt andet ud af, at pandaer helst tisser på træer med brede stammer.

I videoen herover kan du se en tissende panda i aktion.

Den, der tisser højest, vinder

Selvom pandaens tisse-stil virker lidt skør og upraktisk, er der faktisk en mening med galskaben:

Når pandaen kaster sig ud i den slags akrobatik for at lette blæren, skyldes det dominans. Ham, der tisser højest, har vundet.

De brede stammer, gætter forskerne på, bliver nok valgt af den simple grund, at de er lettere at ramme.

»At sigte på noget bag dig og rent faktisk ramme målet er formentlig ikke nogen let opgave, især ikke når du samtidig står på hænder,« skriver forskerne i juli-udgaven, 2012, af tidsskriftet Animal Behaviour

»Så udvælgelse af større træer for at afsætte duftspor maksimerer sandsynligvis mængden af urin, der når målet.«

LÆS OGSÅ: Pandaer skal være forelskede for at få unger

Vigtigt at vælge det perfekte sted

Vilde pandaer er en stærkt truet dyreart, som holder til i de afsidesliggende bambusskove i Kina.

Når bjørnene gerne vil finde hinanden – typisk i løbet af deres korte parringsperiode – er det vigtigt, at de vælger det helt perfekte sted at efterlade deres duftspor.

I det nye studie blev det afsløret, at bark er rigtig godt for en panda at tisse på, mens mos ikke er blandt favoritterne. Ifølge forskerne bag skyldes dette sandsynligvis, at barken optager og holder særligt godt på duften af den gule væske.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Animal Behaviour.

LÆS OGSÅ: Pandabjørne bruger forbavsende lidt energi

LÆS OGSÅ: Derfor er pandaen sort/hvid

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk