Se de eventyrlige billeder fra Voyager 2’s rumrejse
For 25 år siden fløj Voyager 2 som den første rumsonde forbi Neptun, der er den fjerneste planet i solsystemet. Her kan du se de absolut flotteste billeder, som rumsonden har sendt tilbage til Jorden fra sin rumrejse.

NASAs rumsonde Voyager 2 har været længe undervejs. Efter en 37 år lang rumrejse sender sonden stadigvæk data og billeder tilbage til Jorden.

I anledning af et stort jubilæum afslører NASA nu en række af de allerflotteste billeder, som Voyager 2 har taget på sin vej. Det er nemlig 25 år siden, at sonden som den første fløj forbi Neptun - en vild bedrift, da Neptun er den fjerneste planet i vores solsystem.

Du kan se det første billede nogensinde af Neptun og en række af de øvrige billeder, som Voyager 2 har givet os i årenes løb, i det flotte galleri øverst i artiklen her. Blandt billederne er blandt andet Jupiters farverige atmosfære, Saturns fascinerende ringstruktur - og selvfølgelig Neptun.

Voyager 2's rejse slutter måske i 2025

Voyager 2 blev opsendt 20. august i 1977. Efter to år nåede sonden til Jupiter, herefter Saturn i 1981 og Uranus i 1986.

Efter 12 års rejse og med en gennemsnitshastighed på 19 kilometer i sekundet, nåede sonden til Neptun i sommeren 1989.

Voyager 2 har nu sat kursen mod udkanten af solsystemet, og NASA regner med, at rumsonden vil kunne fortsætte med at sende data tilbage til Jorden frem til 2025.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk