Rødspætten skifter farve efter humør
Mange fisk kan ændre farve under parring og når de skal camouflere sig. Bedst virker det, hvis fisken i forvejen er lidt gennemsigtig, viser svensk forskning.

Rødspætten kan camouflere sig ved at ændre farve, viser ny svensk forskning.

Rødspætten kan camouflere sig ved at ændre farve, viser ny svensk forskning.

Mange fiskearter kan skifte farve takket være celler i huden, som indeholder pigmenter. Men de samme celler med pigmenter findes også i indre organer, og også disse kan forårsage farveændringer.

De indre farver gør fisken mere tiltrækkende for det modsatte køn under gydning og virker som camouflage.

Mere attraktiv med farver

Forsker Helen Nilsson Sköld fra Göteborgs universitet siger, at hun kom på sporet af de indre farver i forbindelse med et forskningsprojekt, hvor hun samarbejdede med kollegaer fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet.

Hunnerne af den lille saltvandsfisk toplettet kutling skifter farve på bugen i forbindelse med gydningen for at gøre sig attraktive overfor hanner.

Farveændringerne sker ved hjælp af pigmentceller i fiskens hud. Det viste sig imidlertid, at også bughinden ændrer farve.

Eftersom kutlingen er delvis gennemsigtig, vil denne indre farveændring være synlig for andre fisk og forstærke det generelle farveindtryk.

Ikke særligt kendt

Dette fænomen er imidlertid kun undersøgt meget lidt, og Nilsson Sköld spekulerede på om dette kunne observeres også hos andre slags fisk.

Rødspætte fotograferet med lys nedenfra, for at vise hvor gennemsigtig fisken faktisk er. (Foto: Erik Salander)

Sammen med to kollegaer undersøgte hun otte almindelige fiskearter hentet i Lysekilen. De undersøgte i hvilken grad de indre farver ændrede sig, og fandt at jo mere gennemsigtige fiskene er, desto hurtigere kunne de indre pigmentceller ændre sig.

Blandt de arter som blev undersøgt var der to arter af kutling som havde de hurtigste indre farveændring. Disse to arter var også de meste gennemsigtige blandt udvalget af fisk.

Læbefisk, rødspætte, nålefisk, ulk og hundestejle blev også undersøgt. Disse havde også indre farveændring, men i mindre grad.

Hormoner bag farveændring

Farveændringen bliver stimuleret af hormoner såsom melatonin. Farveændring hos fisk har en åbenbar funktion.

»Hensigten med at skifte farve under parring er at vise sine bedste sider frem. Når det gælder camouflage er hensigten ikke at blive set,« fastslår Helen Nilsson Sköld.

Nærbillede af indre pigmentpletter hos en rødspætte. (Foto: Helen Nilsson Sköld)

Det er imidlertid mere uklart, hvorfor indre celler hos fisk som ikke er gennemsigtige er fulde af pigmenter.

»Dette må have en funktion vi ikke kender til,« mener Nilsson Sköld.

Man har spekuleret i, om pigmenterne kan have en funktion i forhold til fiskens immunsystem, eller at de beskytter forplantningsorganerne.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk