Rejs med til Månen
I dag for 40 år siden var Apollo 11 på vej til Månen for at gennemføre den første bemandede landing. Nu har du mulighed for selv at rejse med.
Apollo 11 Månen Armstrong Aldrin Collins NASA månelanding 20. juli 1969

'Buzz' Aldrin i aktion på Månen. (Foto: NASA)

'Buzz' Aldrin i aktion på Månen. (Foto: NASA)

For nøjagtig 40 år siden var de tre astronauter - Neil Alden Armstrong, Edwin Eugene Aldrin, Jr. (kaldet 'Buzz') og Michael Collins - på vej til Månen.

Deres rejse var startet 16. juli, hvor den enorme Saturn V-raket havde bragt dem i kredsløb om Jorden, men det var kun for en kort bemærkning.

Efter halvandet kredsløb sendte endnu en affyring af rakettens tredje trin de tre rumrejsende af sted mod deres mål: Månen.

Landing på et hængende hår

De tre astronauter befandt sig under rejsen i kommando- og servicemodulet, der var blevet døbt Columbia. Landingen på Månen skulle foregå med månemodulet, som havde fået navnet Eagle.

Selve turen til Månen forløb uden problemer, og 19. juli - 3 døgn, 3 timer og 50 minutter efter afrejsen fra Kennedy Space Center i Florida - blev Apollo 11 med en affyring af Columbias raketmotor succesfuldt bragt i kredsløb om Månen.

Dagen efter begyndre Armstrong og Aldrin så deres nedstigning mod Månen i Eagle, mens Collins blev i kredsløb om Månen om bord på Columbia.

Landingen forløb dog ikke så gnidningsfrit, som astronauterne havde håbet. Landingsområdet i Stilhedens Hav viste sig at være mere ujævnt end forventet, og Armstrong måtte overtage styringen fra computeren for at lande sikkert.

Det kostede dyrt i brændstof, så da Eagle 20. juli kl. 21:17 dansk tid endelig stod på Månen, var tanken næsten tom.

Første skridt

Nogle få timer senere trådte Armstrong så ud på Månen som det første menneske nogensinde.

Første skridt blev taget 21. juli kl. 03:56 dansk tid med de berømte ord: »A small step for man - a giant leap for mankind«.

Kort tid efter fulgte Aldrin efter, og i godt 2,5 time havde de to astronauter travlt med indsamling af sten- og støvprøver, opsætning af eksperimenter osv.

Et meget kritisk punkt i missionen var det øjeblik, hvor Armstrong og Aldrin skulle forlade Månen.

Denne del af månemissionen var af gode grunde aldrig blevet prøvet før, så det var en stor lettelse, da Eagle's opstigningstrin kl. 18:54 dansk tid løftede sig fra underdelen, der blev efterladt på måneoverfladen.

Kl. 22:35 dansk tid var Eagle igen koblet sammen med Columbia.

Rejsen tilbage til Jorden blev begyndt 22. juli kl. 05:55 dansk tid og 2,5 døgn senere - 24. juli kl. 17:50 dansk tid - landede de tre astronauter i Stillehavet, hvor de blev samlet op af hangarskibet USS Hornet.

Den historiske rejse, der i alt varede 8 døgn, 3 timer, 18 minutter og 35 sekunder (fra start til landing i havet) var slut.

Rejs med!

Nu 40 år efter kan du selv rejse med til Månen - i hvert fald i ånden.

NASA afspiller nemlig autentiske lydoptagelser fra hele Apollo 11-missionen i realtid, så du kan lytte med, når astronauterne taler med Houston og høre kommentarerne fra kontrolcentret, som om det var i disse dage, at tre astronauter var på vej til Månen.

Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.