Orangutanger spiser søde små aber
Orangutanger fra Sumatra er ikke så konsekvente vegetarer, som man troede. Når der er mangel på frugt, spiser de gerne en sød lille halvabe; en plumplori. Se videoen her.

Plumplorien bevæger sig meget langsomt. Den lever i Asien, fra Bangladesh til Vietnam, Malaysie, Sumatra, Java og Borneo. (Foto: David Haring/Duke Lemur Center)

Plumplorien bevæger sig meget langsomt. Den lever i Asien, fra Bangladesh til Vietnam, Malaysie, Sumatra, Java og Borneo. (Foto: David Haring/Duke Lemur Center)

Orangutangerne fra Sumatra (Pongo abelli) lever normalt bare af frugt og andre planter, og man har længe troet, at de holdt sig langt væk fra kød.

Men efter at forskere har observeret orangutang-arten i junglen, er det blevet klart, at de ikke er fremmede over for at spise andre dyr, hvis der er mangel på frugt og planter i området, skriver New Scientist.

Nu har den hollandske forsker Madeleine Hardus filmet en orangutangmor, som deler en plumplori med hendes unge.

Plumplorien (Nycticebus coucang) er en lille, langsom primat, som bliver ca. 30 centimeter lang.

Orangutanger har gjort det før

Madeleine Hardus har gennemgået al forskningslitteratur om orangutanger, og har opdaget seks tilfælde i alt, hvor de jagter småprimater. Tre af tilfældene har Madeleine Hardus selv set.


(Video: New Scientist)

I studiet om orangutangjagt, som nu er publiceret i International Journal of Primatology, skriver hun, at man indtil nu ikke har set, at de store aber går aktivt ud for at jage, men at det ser ud til, at de kan lugte plumplorien.

Voldsom fangst af plumporien

Og hvis der kun er lidt mad i området, så kaster de sig over plumplorien, fanger den og knalder dens lille kranie ind i et træ, så den besvimer, sandsynligvis så orangutangerne undgår at blive bidt. Plumploriens spyt er nemlig giftigt.

Og så får orangutangen sig et længe ventet kødmåltid.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker