OL i Brasilien: Skal jeg frygte zika-virus?
OL i Brasilien nærmer sig, men er det farligt at tage derned som tilskuer på grund af zika-virussen? Thomas Benfield, der er professor i infektionsmedicin, giver her sit bud.

Midt på den berømte brasilianske strand Copacabana får Danmark deres hovedkvarter, når der til sommer afholdes OL i Rio de Janeiro. Det er her, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark skal indlogeres under legene. Og de behøver ikke bekymre sig om zika-virus, med mindre de er gravide eller planlægger at blive det snart. (Foto: Shutterstock)

Midt på den berømte brasilianske strand Copacabana får Danmark deres hovedkvarter, når der til sommer afholdes OL i Rio de Janeiro. Det er her, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark skal indlogeres under legene. Og de behøver ikke bekymre sig om zika-virus, med mindre de er gravide eller planlægger at blive det snart. (Foto: Shutterstock)

 

Zika-virus fylder meget i medierne verden over, og mange husker billederne af vanskabte børn med små, spidse hoveder. Risikoen for at blive smittet med zika-virus har fået både sportsudøvere og publikummer til at tvivle på, hvorvidt de tør tage af sted til sommerens olympiske lege.

Men som udgangspunkt skal man ikke være nervøs. De fleste danskere kan nemlig roligt tage ned og heppe på Caroline Wozniacki og co. Der er kun en særlig gruppe, som skal tænke sig om en ekstra gang, inden de stiger om bord på flyet. Det er folk, der enten er gravide eller overvejer at blive det. Så hvis man står og overvejer en familieforøgelse inden for det næste halve år, bør man tænke sig rigtig godt om, inden man tager afsted – både som mand og kvinde.

Gå uden om zika ved at undgå ubeskyttet sex

Zika-virussen er som udgangspunkt ikke farlig for almindeligt sunde og raske mennesker. Men for gravide kan den give problemer og resultere i vanskabte børn. Så hvis man allerede er gravid, bør man virkelig overveje, om det er risikoen værd. Det er cirka en procent af smittede gravide, som får vanskabte børn – det er en relativt stor risiko.

Hvis man ikke er gravid endnu, men går med planer om at blive det, skal man være parat til at udskyde det i seks måneder. Det er nemlig så lang tid, det tager zika-virus at komme ud af kroppen. Det gælder både for mænd og kvinder.

Virussen kan overføres seksuelt, så hvis man som mand er blevet smittet, skal man også vente seks måneder, med at dyrke ubeskyttet sex. Og det samme gælder altså kvinder. Generelt rådes alle, der har været i Brasilien – også selvom de ikke har symptomer – til at undgå ubeskyttet sex i minimum en måned efter hjemkomst.

Fakta

Zika blev allerede opdaget i 1947, men fik først i 2014 meget opmærksomhed, da den for første gang spredte sig til Sydamerika med høj fart. Virussen kædes sammen med et stigende antal nyfødte født med mikrocephali i Sydamerika. Mikrocephali er en neurologisk udviklingsdefekt, hvor hovedet er mindre end normalt, hvilket kan føre til hjerneskader. Der er endnu ingen vaccine mod zika-virus, så den eneste forebyggelsesmetode er at bruge myggespray og tøj, der dækker huden. Zikavirus spredes med myggearten Aedes aegypti, som ikke kan leve i det kolde danske klima.

Symptomerne kan nemlig nogle gange først vise sig, efter at man har været smittet i flere uger, og de kan være meget milde. Det kan føles som lette tømmermænd efter en aften med for mange pina coladas. Derfor skal man tage visse forholdsregler.

Husk myggespray og hat for at undgå zika-virus

Hvis man vælger at tage ned og støtte de danske idrætsmænd og -kvinder, er der nogle forholdsregler, man bør tage, som mindsker risikoen for at få zika-virus, som typisk smitter gennem myggestik.

Man skal huske myggespray. Gå med lange bukser og lange ærmer og hat. Faktisk kan man få tøj, som er imprægneret med et stof, som holder myggene på afstand.

Og så skal man lade være med at spare på hotellerne. Find et ordentligt hotel, hvor der er aircondition, så vinduet ikke skal stå åbent. Og hvis der er åbent vindue, så sørg for at sove med myggenet. Det er ingen garanti. Men det mindsker risikoen markant.

Pas også på stivkrampe, gul feber og mæslinger

Det er denne lille fætter med det fornemme navn Aedes aegypti, der spreder zika-virussen. Heldigvis er det for koldt til, at den kan leve i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Dog er det også vigtigt at huske på, at zika-virus langt fra er det eneste farlige, man kan blive smittet med i Brasilien. Virussen har fået så meget omtale, at der er risiko for, at man glemmer nogle af de andre sygdomme, man også skal huske på, hvis man rejser i Brasilien.

Det gælder blandt andet stivkrampe, gul feber og børnesygdomme som mæslinger og røde hunde. Det er vigtigt, at vi ikke bliver så optagede af zika, at vi glemmer at lade os vaccinere for de andre sygdomme, som er lige så ubehagelige og farlige.

Og så skal man selvfølgelig huske at opføre sig fornuftigt og undgå ubeskyttet sex med nye partnere i det hele taget.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk