Økologiske grise skal vise deres værd
Etisk kvalitet i kvalitetskød skal frem i lyset i et nyt forskningsprojekt, der skal finde og formilde potentialet og mulighederne ved produktion af slagtesvin på friland.

I Danmark er det gået gevaldigt med at få de danske forbrugere til at tage de økologiske varer til sig i form af æg og mælk – men kødet kniber det stadig med. Lige nu ligger markedsandelen på omkring en procent.

Derfor har Anne Grete Kongsted fra Aarhus Universitet nu startet et nyt forskningsprojekt ved navn SUMMER, som skal hjælpe os danskere med at få øjnene op for den etiske kvalitet ved en pakke økologisk svinekød – på den måde vil vi bedre kunne forstå merprisen for en pakke med økologisk kød, mener hun.

Økologisk profil skal skærpes

Projektet SUMMER omhandler flere griseracer og har som overordnet mål at forbedre kvaliteten af økologisk kødkvalitet, såvel spisekvalitet såsom mørhed og smag som etisk kvalitet.

Anne Grete Kongsted kigger i sit forsøg på, hvor meget slagtesvin på friland er i stand til selv at finde af føde på markerne.

Det skal være med til at styrke den økologiske profil på kødet, fordi slagtesvinene i forsøget derved er mere i overensstemmelse med deres naturlige adfærd frem for den nuværende praksis, hvor økologiske slagtesvin fodres efter normen og opfedes indendørs med adgang til løbegårde.

En reduceret miljøbelastning

Forsøget er med til at se på mulige reducerede foderomkostninger og en reduceret miljøbelastning, fordi der er mindre tilførsel af kvælstof fra tilskudsfoder, hvis grisene selv finder noget af deres føde i marken.

»Vi ser i forsøget nærmere på, hvor meget grisene henter over jordoverfladen i form af græsser og andre plantematerialer, men også hvor meget de henter af næring under jordoverfladen i form af rødder, regnorme og andre jordorganismer,« forklarer Anne Grete Kongsted.

72 slagtesvin fordelt på 18 folde ved AU Foulum indgår i forsøget. To racekombinationer og tre fodringsstrategier indgår desuden i SUMMER.

Forventer at grisene finder op til 20 %

Anne Grete Kongsted forventer, at grisene i forsøget kan hente omkring 20 procent af den næring, de skal have dagligt, i markerne.

I forsøget vil forskere efter slagtning af grisene være i stand til at måle den ernæringsmæssige værdi af at grisene selv skal rode rundt i jorden for at finde de nødvendige mineraler hos de to forskellige racekombinationer og undersøge, hvordan dette sammenholdt med race påvirker kødkvalitet, robusthed og produktivitet.

I videoen øverst i artiklen forklarer Anne Grete Kongsted om forskningsprojektets baggrund og fremgangsmetoder.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk