Sponseret af E-magasinet Polarfronten

Videnskab.dk bringer udvalgte artikler fra e-magasinet Polarfronten.

Oase i Arktis gør forskerne klogere på forholdet mellem mennesker og fangstdyr
Danske antropologer, arkæologer og biologer begyndte i 2014 NOW-projektet i Nordvestgrønland for at undersøge, hvad Nordvandspolyniet - en isfri oase - har betydet for forholdet mellem mennesker og fangstdyr i området – fra Grønlands første mennesker og op til dagens fangere.

Fangere i drivis midt mellem Grønland og Canada. (Foto: Carsten Egevang)

Fangere i drivis midt mellem Grønland og Canada. (Foto: Carsten Egevang)

 

Ud for det nordvestligste hjørne af Grønland findes et såkaldt Nordvandspolynie, der er isfrit hele året rundt.

Søkonger og andre havfugle var ikke sene til at udnytte dette vindue ned til det undersøiske spisekammer.

Ud for kysten i den allernordligste del af Melvillebugten myldrer det iskolde vand i Nordvandspolyniet nemlig af vandlopper; en lækkerbisken for de titusindvis af søkonger og andre havfugle, der holder til på fjeldene.

I årtusinder er den del af næringen, som fuglene ikke selv bruger, kommet landskabet til gode som gødning, hvilket har forvandlet de golde og livløse sortbrune skråninger til grønne tæpper af mos og græs.

Det fandt omvandrende græssende pattedyr ud af, og sidenhen også mennesket – i flere omgange.

Forskerne går i dyrenes fodspor

Danske antropologer, arkæologer og biologer begyndte i 2014 et samarbejde med Thule-fangerne for at undersøge, hvad Nordvandspolyniet har betydet for livet i området helt tilbage fra de første søkonger og op til nutiden.

NOW-projektet (NOW= North Water) er et stort tværfagligt projekt, som forsøger at afdække forholdet mellem mennesker og fangstdyr i Nordvandspolyniet i Thule-området – fra Grønlands første mennesker og op til dagens fangere.

Professor Kirsten Hastrup fra Institut for Antropologi på Københavns Universitet er leder af projektet. Hun forklarer, hvorfor forskerne interesserer sig for Nordvandspolyniet:

Fakta

Nordvandspolyniet er en arktisk oase og det mest produktive polynie i Arktis. Opstrømning af næringsrigt vand skaber forudsætningen for høj biologisk produktion, diversitet og gunstige yngle- og fourageringsforhold for mange havpattedyr og havfugle. 80 procent af verdens bestand af søkonger er afhængig af området.

»Området er en oase af liv i et ellers meget karrigt, højarktisk landskab. I denne oase trives mange arter, som er afhængige af hinanden og hvis ressourcer delvis overlapper hinanden. Det, vi ser i øjeblikket, er, at arterne flytter lidt rundt i takt med ændringerne i havisen. Så spørgsmålet er, hvor længe man kan tale om et sammenhængende økosystem, hvad der egentlig er sket tidligere, og hvordan udviklingen er her og nu. Samarbejdet mellem arkæologer, biologer er afgørende for at forstå dette,« fortæller hun.

Mennesket har overlevet i Grønland på grund af polyniet

Ifølge hende er mennesket en del af økosystemet, og det er på grund af polyniet, at de overhovedet har kunnet leve der.

»De første mennesker, der kom til landet for 4.500 år siden, fulgte rensdyrene, og vandrede nord om Grønland hvor de levede i nogle århundreder, for siden at forsvinde igen. En ny indvandring til Thule-området fra Nordamerika fulgte – også i dyrenes fodspor. De første folk var rensdyrfangere, men de blev i stigende grad orienteret mod havet, efterhånden som Nordvandspolyniet åbnede sig,« siger hun og fortsætter:

»Thule-kulturen, som kom til Grønland omkring år 1100, var primært en hvalfangstkultur. Den kom fra Beringsstrædet, hvorfra folk var gået langs Nordamerikas vandkant mod det Arktiske Hav og mod øst. De kom til hullet i isen, hvor de kunne fange hvaler; en del flyttede sydpå og blev sælfangere i Vestgrønland. Så hvorfor gjorde de det?« uddyber Kirsten Hastrup.

Her ses forskerne i gang med at sætte GPS-sendere på søkonger for at forstå relationen mellem søkongerne og Nordvandspolyniets økosystem på Grønland. (Video: Astrid O. Andersen, Institut for Antropologi, Københavns Universitet)

NOW-projektet skal afdække forandringer i regionen

Tilværelsen omkring Nordvandspolyniet var baseret på fangst, som var drivkraften bag livet.

Men i ny og næ hænder noget – dengang som nu, hvor der sker en overgang fra ét system til et andet. Nogle overgange er ret bratte, og forskerne er nu optagede af at finde årsagen til forandringerne.

Fakta

NOW-projektet skal afdække de dynamiske forhold mellem de levende ressourcer og fangersamfundene i Thule-området i et langtidsperspektiv. Der fokuseres på området omkring Nordvandspolyniet med tre dicipliner: arkæologi, antropologi og biologi. Ledende forskere er professor Kirsten Hastrup (Antropologisk Institut, Københavns Universitet), Bjarne Grønnow (forskningsprofessor, Nationalmuseet) og Anders Mosbech (Afdeling for Bioscience, Aarhus Universitet). Projektet løber fra 2014-17 og er finansieret af Velux Fondene og Carlsberg Fondet.

»En af de ting, vi vil med projektet, er at afdække de mulige årsager til de skiftende livsformer i regionen. Det tværfaglige samarbejde gør det muligt at se fortid og nutid, dyr og mennesker i ét samlet billede,« siger Kirsten Hastrup.

»For eksempel kan fangerne fortælle os ved hjælp af tegninger, hvor iskanten lå fast i gamle dage ved forårstid, og hvorfra de fangede. Kigger vi på det i dag, har iskanten trukket sig væsentligt længere ind mod land som i Inglefield Bredning, hvor fangerne er udfordret på adgangen til en stor del af Nordvandet,« uddyber hun.

Isens omskiftelighed udfordrer den sociale sammenhængskraft

Isens nye omskiftelighed er en udfordring, der trækker en lige linje ind i bygdernes sociale sammenhængskraft.

Hvis fangerne vil jage hvalros, så kan de sjældent nå dem fra isen, men er nødt til at tage langt nordpå til den forladte bygd Etah - en rejse, der kun kan foretages i en stor motorbåd. Men dels kan der ikke være så meget kød i båden som på en slæde, og dels er det ikke alle, der har råd til at købe en båd.

»Der er nogen, der har råd til at købe en større båd og tage til Etah. Men ikke alle. Det skiller folk, og uligheden bliver større. Man deler kød – men man deler ikke penge,« siger Kirsten Hastrup.

Grønlænderne er kommet på nettet

Kirsten Hastrup har været på tilbagevendende feltarbejde i Thule-området de seneste cirka ni år. I løbet af den tid er der sket en hel del.

En af de ting, der har overrasket hende, er, at folk er langt mere forbundne med den ydre verden, end hun havde forestillet sig. 

»De har smartphones – de har sprunget leddet over med fastnettelefon! Nu er de på smartphone og satellitfjernsyn og den slags. Da jeg kom derop første gang, kunne de kun se KNR (Grønlands public service radio- og tv-station, red.) – og det på en god dag. Nu ser de også de danske kanaler, og så er de på nettet. Det er afsindig dyrt, men nogen er på nettet,« fortæller Kirsten Hastrup og fortsætter:

Fakta

I maj måned tager Videnskab.dk til Grønland for at dække forskning i og om Arktis. Du kan derfor læse masser af Grønlands-artikler om alt fra sociale forhold, mineraludvinding, biodiversitet, uddannelse, arkæologi og forskning som industri i den kommende tid.

»Jeg var engang med på iskantfangst og snakkede med en af de ældre fangere. Da vi sagde farvel, sagde han, at jeg altid kunne skrive til ham på Facebook, og så fik jeg hans business card. De er meget opmærksomme på, hvad der foregår i den ydre verden,« siger Kirsten Hastrup.

Kommunesammenlægningerne har gjort grønlænderne mere samfundsbevidste

Det er dog ikke kun den moderne teknik, folk er hoppet med på.

Forandringerne de seneste år med kommunesammenlægninger har bevirket, at de har fået en meget tydeligere placering og stemme i den vestgrønlandske bevidsthed. De henvender sig mere direkte til regeringen, fangerorganisationerne og Grønlands Naturinstitut, hvor de før i tiden var mere tilbageholdne.

Før kommunesammenlægningen havde de deres egen kommune, og de var repræsenteret længere sydpå. Efter sammenlægningen fandt de ud af, at de var langt væk, og at de selv måtte gøre noget. De mener, at folk sydpå ikke aner, hvad der foregår i det fjerne nord.

»De relaterer sig markant mere nu til deres egen situation i den globale verden. Det skyldes også, at det vælter ind med mennesker – fjernsynshold, forskere, journalister – der vil vide mere om livet i det højarktiske landskab, der i den grad er præget af klimaforandringer. De vil naturligvis kunne skabe sig en ny tilværelse, hvis der kommer nye ressourcer og indtægtsmuligheder – hvad det er sparsomt med nu,« siger Kirsten Hastrup.

»Der vil være nogle unge, som ikke kan få arbejde sydpå, og som så vælger at blive og køber en stor motorbåd og begynder at fiske. Så kan de måske begynde at arbejde kollektivt på, at der kommer en lidt bedre havn – den nuværende er nærmest en lagune, hvor man kun kan komme ind ved højvande. De er slet ikke fremmede overfor forandringer. Så historien om Thule-området er bestemt ikke en ren tabs- eller forfaldshistorie,« forklarer Kirsten Hastrup.

I videoen kommer forskerne helt tæt på hvalrossen og laver en mærkning af dyret for at forstå dets vandringer. (Video: Janne Flora og Astrid O. Andersen, Institut for Antropologi, Københavns Universitet. Foto: Mads Peter Heide-Jørgensen, Grønlands Naturinstitut)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk