Et nyt website, som gør det muligt for alle at prøve kræfter med rollen som polarforsker eller ingeniør, er netop blevet lanceret.
Global Terrestrial Network for Permafrost er en frit tilgængelig samling af data om jordbundstemperaturer, der omfatter hele den arktiske region. Det er et produkt af et globalt samarbejde mellem universiteter og forskningsinstitutter.
»Sitet er offenligt tilgængeligt, så enhver kan lege med den rå data eller se lidt på jordbunden og på kort, som allerede er blevet produceret,« fortæller Thomas Ingeman-Nielsen, lektor ved DTU’s Center for Arktisk Teknologi.
Thomas Ingeman-Nielsen er en af de mange forskere, som er ansvarlige for at puste liv i projektet. Han er desuden ansvarlig for at tilskynde forskerne i Grønland til at uploade deres data.
For nylig blev projektet beskrevet i en artikel i det frit tilgængelige tidsskrift Earth Systems Science Data.
Forskerne deler informationer med hinanden
Websitet inkluderer data om permafrost - den del af jordoverfladen, der altid er frossen - og tykkelsen på det årligt optøede lag, aktivlaget, der tør op om sommeren.
Indtil videre har de indhentet data, der går næsten 50 år tilbage fra hele det arktiske område. Det er data, der allerede bliver brugt til at efterforske, hvordan permafrosten reagerer på klimaforandringerne.
»Den store fordel ved at indhente data om permafrost er, at det er meget lettere at få et overblik over de regionale og globale permafrosttemperaturer og bruge den information til at bekræfte klimamodeller og til at modellere interaktioner i permafrost-klima-systemet. Det har manglet indtil nu,« forklarer Ingeman-Nielsen.
Med den nye temperaturdatabase kan forskerne nu sammenligne klimamodellerne med observationerne fra hele den arktiske region.
Praktisk planlægning i permafrostregionerne
Thomas Ingeman-Nielsen bruger den indhentede data til at studere, hvordan permafrosten reagerer på anlægningen af bygninger eller store infrastruktursprojekter - for eksempel lufthavne - på Grønland.
»Ved disse projekter er det vigtigt at vælge den rigtige funderingsteknik og at vide, om jorden kan forsætte med at understøtte infrastrukturen eller bygningen, når permafrosttemperaturen ændrer sig,« afslutter Thomas Ingeman-Nielsen.
Du kan læse mere om permafrost på projektets website og lege med den indhentede data ved at gå til databasen.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.
Oversat af Stephanie Lammers-Clark