NASA sender rumsonde mod Mars
På mandag sender NASA en rumsonde mod Mars. Den skal undersøge planetens klima og finde svar på, hvorfor planeten har mistet vandet i sin atmosfære.

MAVEN-rumsonden skal primært undersøge, hvilke klimaforandringer der er sket på den røde planet(Illustration: NASA)

MAVEN-rumsonden skal primært undersøge, hvilke klimaforandringer der er sket på den røde planet(Illustration: NASA)

NASA-rumsonden MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) sendes af sted mod Mars på mandag den 18. november.

MAVEN er et projekt under NASA, der har til opgave at undersøge Mars' atmosfære, og hvilke klimaforandringer der er sket på den røde planet, siden den blev dannet for ca. 4,65 mia. år siden sammen med resten af vores solsystem.

Særligt skal MAVEN undersøge, hvorfor Mars med tiden har mistet vandet i sin atmosfære.

MAVEN opsendes fra Cape Canaveral Air Force Station's Space Launch Complex 41 i et opsendelsesvindue mellem kl. 19:28 og 21:28 dansk normaltid. Hvis opsendelsen går efter planen, vil MAVEN begynde sit kredsløb omkring den røde planet den 22. september 2014.

MAVEN skal opsendes med en United Launch Alliance Atlas V 401 raket, der allerede bliver stillet klar på lørdag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk