Kepler finder masser af nye planeter
Forskerne bag den planetjagende Kepler-satellit har netop præsenteret den seneste fangst af nye exoplaneter.

En illustration af planetsystemet omkring stjernen Kepler-1. (Illustration: NASA/Ames/JPL-Caltech)

En illustration af planetsystemet omkring stjernen Kepler-1. (Illustration: NASA/Ames/JPL-Caltech)

I maj 2009 begyndte NASA-satellitten Kepler sin jagt på planeter, der kredser om andre stjerner end Solen - såkaldte exoplaneter.

Forrige mandag, d. 7. januar, præsenterede forskerne bag missionen den seneste samling af nye planetfund: i alt 461 nye planetkandidater.

Kepler har hidtil fundet 2.740 kandidater

Med de 461 nye kandidater har Kepler til dato fundet i alt 2.740 exoplanet-kandidater.

Ud af disse er dog kun 105 blevet bekræftet, men forskerne bag missionen forventer, at op mod 90 procent af kandidaterne faktisk er exoplaneter.

Blandt de 461 nye kandidater har fire en diameter på mindre end to gange Jordens og kredser i deres stjerners beboelige zone, hvor flydende vand kan findes på overfladen af en planet med de rette egenskaber.

Kepler optager løbende billeder af samme område

Kepler-satellitten finder exoplaneter ved løbende at optage billeder af det samme område på himlen mellem stjernebillederne Lyra (Lyren) og Cygnus (Svanen).

Med disse optagelser kan astronomerne holde øje med lysstyrken af mere end 150.000 stjerner i området og afsløre, om nogle af stjernerne med jævne mellemrum bliver svagere i en kortere periode.

Når det sker, kan det være et tegn på, at en planet kredser om stjernen, og én gang i løbet af hvert kredsløb glider ind mellem stjernen og os og skaber derved en 'mini-formørkelse'.

Ved at se på hvor meget lysstyrken falder, kan astronomerne afgøre, hvor stor planeten er - altså bestemme dens diameter.

Yderligere observationer er dog nødvendige for at bekræfte, at der reelt er tale om en planet og for at finde ud af, hvor tung planeten er.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk