Katte skal erstatte sprøjtegifte på dansk plantage
Danske plantageejere har indledt et samarbejde med Zoologisk Have om at gøre deres produktion bæredygtig. I fremtiden vil plantagens rotter slippe for at blive forgiftet. Til gengæld bliver de højest sandsynlig ædt - af leopardkatte.

Det danskejede palmeoliefirma i Malaysia og Indonesien, United Plantations, arbejder på at gøre palmeolieproduktionen mere bæredygtig.

Det får de en hjælpende hånd med af forskere fra Zoologisk Have, der i øjeblikket lusker rundt i plantageforetagenets jungleområder på Borneo for at finde leopardkatte til formålet.

De danske Plantageejere ønsker nemlig at nedbringe brugen af de skadelige sprøjtemidler, som de bekæmper rotter med, og erstatte dem med leopardkatte, som nyder at sætte tænderne i de irriterende gnavere og som lever i området i forvejen.

Sprøjtegift er farligt for både dyr og mennesker

Projektet er den del af et større samarbejde mellem plantagen og Zoologisk Have om at gøre driften af plantagen mere miljøvenlig. Og skal man gøre miljøet en tjeneste, er det ifølge Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoologisk Have, en særdeles fornuftig ide at nedbringe brugen af sprøjtegifte.     

»Giften kan sive ned i vandløbene, som er den primære vandkilde for både dyr og mennesker i området. Man risikerer også, at de dyr, som folk fanger og spiser - fisk for eksempel - indeholder miljøgifte,« siger Bengt Holst, viceadministrerende direktør i Zoologisk Have.   

Leopardkattens jagtvaner skal undersøges yderligere

Selvom leopardkatten ikke er i tæt familie med leoparden, deler den alligevel nogle karakteristika med sin større og mere berømte slægtning.

Farverne på pelsen er den mest åbenlyse. Derudover jager begge arter alene, og det foregår som regel om natten.

Bengt Holst fortæller, at leopardkattens jagtvaner skal studeres yderligere, før man kan vurdere, om det er det helt rigtige dyr til opgaven.

To leopardkatte skal gøde jorden for flere

»Det er for eksempel vigtigt at vide, hvor territorielle de er, og hvor stor et område den enkelte leopardkat i givet fald dækker. Det vil være problematisk, hvis hele plantagen bliver delt mellem få leopardkatte som jagtområde, da det er begrænset, hvor mange rotter en enkelt kat kan spise,« siger Bengt Holst.

Zoologisk Haves udsendte på Borneo har indtil videre fanget to leopardkatte og udstyret dem med radiosendere. Hvis det viser sig, at kattene har potentiale for at være plantagens rottedræbere, vil man arbejde aktivt på at få flere til området.

I galleriet ovenfor kan du se billeder af de to nyfangne leopardkatte.

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk