Guld fra det ydre rum
Forskere har i mange år undret sig over, hvorfor man kan finde tunge metaller i jordoverfladen. I Jordens barndom burde alle disse nemlig have søgt mod planetens midte. Nu har har en gruppe forskere et bud på svaret.

Hvor kommer alt guldet i jorden fra? Forskere har i mange år spekuleret i, om alle de tungeste grundstoffer, på grund af tyngdekraften, ville søge ind mod midten af en ung jord, hvor alt var flydende lava.

Men hvis det var tilfældet, hvorfor er det så muligt at finde guld i guldminer, som måske nok kan strække sig flere hundrede meter ned i jorden, men stadig er relativt tæt på overfladen, Jordens størrelse taget i betragtning?

Professor Martyn Poliakoff fra University of Nottingham har besøgt Central Deborah Gold Mine i Bendigo, tæt ved Melbourne, Australien. Her fortæller han om nye opdagelser, offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature.

En gruppe forskere mener nemlig at kunne bevise, at alt guldet i jordoverfladen kommer fra det ydre rum!

Se med og bliv klogere.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk