Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle
Da entomologen Piotr Naskręcki tog sig en aftentur i Guyanas jungle, troede han først, at han havde fundet en pungrotte. I stedet afslørede lyset fra hans lommelygte et gigantisk eksemplar af verdens største fugleedderkop.

Piotr Naskręckis kæmpeedderkop. Goliatfugleedderkoppen (Theraphosa blondi) regnes med sine 30 centimeter i diameter og 170 gram for at være verdens største edderkop. (Foto: Piotr Naskręcki / Live Science)

Piotr Naskręckis kæmpeedderkop. Goliatfugleedderkoppen (Theraphosa blondi) regnes med sine 30 centimeter i diameter og 170 gram for at være verdens største edderkop. (Foto: Piotr Naskręcki / Live Science)

En aften i Guyanas jungle raslede det pludselig om fødderne på entomologen og fotografen Piotr Naskręcki. Han var gået alene på en af sine sædvanlige aftenture i junglen med lommelygten som sin eneste lyskilde.

Egentlig var han på jagt efter græshopper, og han havde derfor slukket lyset for ikke at skræmme noget væk og for bedre at kunne lytte sig ind på de små insekter.

Da han pludselig fornemmede noget større omkring sine fødder, gik han først ud fra, at det måtte være et mindre pattedyr.

»Da jeg tændte for lyset, kunne jeg ikke rigtigt forstå, hvad det var, jeg kiggede på,« siger Piotr Naskręcki til LiveScience.

LÆS OGSÅ: Ny gigant-edderkop fundet på Sri Lanka og Orm åler sig ud af kroppen på død edderkop

I stedet for en pungrotte sad der i lyskeglen fra hans lommelygte pludselig en fugleedderkop, der var en god portion større end hans egen udstrakte hånd.

Edderkoppen var et gigantisk eksemplar af den sydamerikanske Goliat-fugleedderkop, der kan blive 30 centimeter i diameter og veje op til 170 gram - omtrent lige så meget som en lille hundehvalp.

Edderkoppen havde to centimeter lange hugtænder

Da Piotr Naskręcki nærmede sig edderkoppen, begyndte den at gnide bagbenene mod sin bagkrop. I begyndelsen syntes han faktisk, at det så nuttet ud.

»Men det var kun indtil en sky af brændehår ramte mine øjne og fik dem til at klø og løbe i vand i adskillige dage,« skriver Piotr Naskręcki på sin blog.

Edderkoppen løftede sig derefter op på bagbenene og udstrakte sine to centimeter lange hugtænder, der er stærke nok til at gennembore et musekranie. Selvom biddet ikke er dødeligt for mennesker, er det stadig ekstremt smertefuldt.

Laver hørbar lyd, når den går

Goliatfugledderkoppen laver en hvæsende lyd ved at gnide hårene på sine bagben mod hinanden, når den føler sig truet. Det lyder lidt ligesom velcro, der bliver trukket fra hinanden.

Og så er den, ifølge Piotr Naskręcki, formentlig den eneste edderkop, hvis fødder laver en hørbar lyd, når den går.

»Dens fødder har hærdede spidser og kløer, der producerer en meget tydelig klikkende lyd, ikke ulig lyden af hestehove, der rammer jorden,« siger Piotr Naskręcki, men understreger dog, at lydstyrken trods alt er knap så højlydt som lyden af en rigtig hest.

LÆS OGSÅ: Forskere fodrede edderkopper med LSD og Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk

Endte i en samling

Hvis du fremover planlægger at sove med nattelampen tændt, kan vi berolige med, at edderkoppen allerede har endt sine dage i en samling, der bruges til forskning og uddannelse i Guyana.

Piotr Naskręcki understreger, at en sådan indsamling ikke udgør nogen trussel over for arten som helhed.

»Det er en meget almindelig art, hverken beskyttet eller truet, og indsamlingen af et enkelt individ udgør overhovedet ikke nogen trussel for dens overlevelse,« siger han.

Selvom Goliatfugleedderkoper er store nok til at spise mindre fugle, bevæger de sig normalt rundt på skovbunden, hvor de langt oftere finder frøer og insekter.

Faktisk er deres foretrukne spise noget så uskyldigt som regnorme.

Videnskab.dk's læsere har også fundet vilde og eksotiske edderkopper i Danmark. Læs blandt andet artiklen Skriiig! Hvad er det for en alien-edderkop? og Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk