Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk
Det ser bizart og næsten manipuleret ud, men den er god nok: Fiskespisende edderkopper er observeret over hele kloden.

En voksen hanedderkop af arten Ancylometes sp. har fanget en lille fisk i Cuyabeno Wildlife Reserve i Ecuador. Takket være giften kan edderkoppen fange fisken, som vejer mere end den selv. (Foto: Ed Germain)

En voksen hanedderkop af arten Ancylometes sp. har fanget en lille fisk i Cuyabeno Wildlife Reserve i Ecuador. Takket være giften kan edderkoppen fange fisken, som vejer mere end den selv. (Foto: Ed Germain)

Alle ved, at edderkopper spiser insekter. Men det er ikke kun sådanne seksbenede kræ, der står på menuen. I 2009 opdagede forskere for eksempel en edderkop, der var blevet vegetar.

Og nu kommer altså studiet, der viser, at edderkopperne heller ikke takker nej til mad fra vandet. Forskerne Martin Nyffeler og Bradley Pusey har nemlig samlet observationer af fiskespisende edderkopper fra alle kontinenter - lige med undtagelse af Antarktis.

Edderkopper 'suger' deres ofre ind

Edderkopper fra fem forskellige familier er grebet på fersk gerning, da de fangede fisk i det fri. Og medlemmer fra yderligere tre familier lod sig friste til at jage fisk i laboratoriet.

En edderkop af arten Dolomedes facetus har fanget en af småfiskene i en havedam i nærheden af Brisbane i Australien. (Foto: Peter Liley)

De typiske jægere var edderkopper, der holder til i vandkanten ved elve, damme eller vådmarker.

Nogle af dem kan svømme, dykke eller gå på vandet, og hele banden er udstyret med effektiv nervegift.

Derudover har edderkopperne nogle fordøjelsesenzymer, som de sprøjter ind i offeret, så de på charmerende vis kan 'suge' offeret ind uden at tygge.

Endnu en Ancylometes sp. med sit bytte i Cuyabeno-reservatet i Ecuador. (Foto: Tim Wohlberg)

Observationerne viser, at edderkoppernes fisketeknik oftest går ud på at hugge bagbenene fast i en sten eller plante, mens resten af benene ligger klar til at hapse de næste småfisk, der kommer forbi.

Efter et vellykket giftigt bid bliver byttet bugseret op på land, før edderkoppen giver sig i kast med en ofte flere timer lang middag.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker