Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Gennemsigtig orm blotlægger bakteriers gener
Der er mange sygdomsfremkaldende bakterier, der ikke er så lette at slippe af med. De kan gøre os alvorligt syge og har oven i købet udviklet resistens. Skal de usynlige dræberceller bekæmpes, er det nødvendigt at forstå deres gensammensætning.

Modstandsdygtige bakterier som ikke kan bekæmpes med antibiotika er et stigende problem. Bakterierne gør os syge og for at forstå, hvad der sker når de grumme celler angriber, er det nødvendigt at tage et nærmere kig deres gener.

Og det er præcis hvad, lektor på Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet (SDU), Birgitte H. Kallipolitis gør.

Hun undersøger med hjælp fra sit forskerteam, hvordan levende organismer bliver syge ved hjælpe af en 1 millimeter lang og gennemsigtig orm kaldet C. elegans. Ormen spiser nemlig bakterier og bliver derfor syg af de samme bakterier som mennesker. 

Gennemsigtig orm hjælper videnskaben

Ved helt bogstaveligt at se ind i ormen og inficere den med bakterien, Listeria, der ofte resulterer i livstruende sygdomme iblandt mennesker, opstår der en regulær slåskamp mellem de to. I dagevis bølger slaget frem og tilbage, og undervejs justerer ormen og bakterien deres våben alt afhængig af modpartens træk.

Ormen dør, men ikke uden en brav kamp, og det er netop kampen, Birgitte H. Kallipolitis bruger i sin forskning til at afdække, hvilke gener ormen og bakterien bruger som forsvar og angreb under en infektion:

»Hvis vi kan blive bedre til at forstå, hvad der sker under en infektion på et genetisk niveau kan vi på sigt udtænke nye strategier til nedkæmpelse af infektionssygdomme. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der sker i samspillet mellem ormen og bakterien,« forklarer Birgitte H. Kallipolitis, der er overbevist om, at svaret ligger i generne.

Spørgsmålet er med andre ord at finde ud af, hvad der sker og hvilke gener i bakterien og ormen, der er såkaldte koder for våben og prøve at inaktivere dem, for at finde frem til, hvilke gener der bliver brugt under en infektion.

Og selvom det er en viden, der udspringer af, hvad der sker i én bestemt bakterie, gælder den ifølge Birgitte H. Kallipolitis også for andre bakterier. På sigt vil forskningen derfor føre til en mere general information om sygdomsfremkaldende bakterier.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk