Flammehæmmere gør det sværere at blive gravid
Et kemisk stof, der brandsikrer plastik og elektronik, forringer kvinders chancer for at få børn, viser amerikansk forskning.

Amerikanske kvinder, som har meget PBDE i kroppen, er længere tid om at blive gravide. (Foto: Colourbox)

Amerikanske kvinder, som har meget PBDE i kroppen, er længere tid om at blive gravide. (Foto: Colourbox)

Ingen ønsker sig et fjernsyn, som der går ild i af sig selv. Derfor bruger industrien i mange lande de såkaldte bromerede flammehæmmere, der øger brandsikkerheden i en lang række produkter. Bromerede flammehæmmere er kemiske forbindelser, som anvendes i elektronisk udstyr som tv og computere, hvor de mindsker risikoen for brand. Flammehæmmerne siver imidlertid ud i luften fra apparaterne og kan indåndes af mennesker eller optages i naturen. Og det er ikke sundt.

Når kvinder optager for meget af flammehæmmeren PBDE (polybromerede diphenylethere), tager det nemlig længere tid for dem at blive gravide, viser amerikansk forskning. Det er første gang, at forskere har set en sammenhæng mellem flammehæmmere og kvinders fertilitet.

PBDE gør kvinder mindre frugtbare

Forskerne har testet blodkoncentrationen af PBDE hos 223 gravide kvinder i Californien og interviewet kvinderne om, hvor lang tid det tog dem at blive gravide.

På den baggrund har de fundet ud af, at når koncentrationen af PBDE øges 10 gange, reduceres oddsene for at blive gravid med 30 % hver måned. Flammehæmmeren nedsætter dermed kvindernes fertilitet.

Det er dog endnu ikke klart, hvordan PBDE er i stand til at påvirke kvinders evne til at blive gravide. I dyrestudier har man fundet, at stoffet kan reducere mængden af hormonet thyroxin, som udskilles fra skjoldbruskkirtlen.

Uligevægt i thyroxin niveauet forstyrrer menstruationscyklussen, og når niveauet normaliseres, forbedres fertiliteten ofte. Men i dette studie sås der ikke en sammenhæng mellem PBDE og uregelmæssig menstruationscyklus.

Forskernes resultater er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Mindre problem i Danmark

Umiddelbart skal danskerne dog ikke være bekymrede for fertiliteten, for tidligere undersøgelser har vist, at amerikanere generelt har mere PBDE i blodet end europæere. Faktisk har de op til 20 gange så meget PBDE. Det skyldes, at amerikanerne i højere grad bruger flammehæmmere, som tilsættes alt fra elektronik til møbler og babytøj.

»PBDE udgør et meget lille problem i Danmark,« siger biolog Frank Jensen fra Miljøstyrelsen. Det skyldes, fortæller han, at stoffet er forbudt i alle nye elektronikprodukter.

Stor usikkerhed om forbrug

I Danmark har den industrielle brug af PBDE været begrænset. I en rapport fra 2007 har Miljøstyrelsen kortlagt forbruget af bromerede flammehæmmere i Danmark og konkluderet at: »Anvendelsen i industrien synes relateret til enkeltstående specialordrer.«

PBDE kommer primært ind i Danmark gennem import af biler, telte og isoleringsprodukter. Men rapporten understreger også, at »der er betydelig usikkerhed ved opgørelsen, da der har været lav svarprocent fra importører samt generel usikkerhed mht., hvad de importerede produkter indeholder.«

 

Generelt om flammehæmmere og PBDE

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.