Fjerneste galakse måske opdaget
Astronomer mener, de har opdaget den hidtil fjerneste galakse. Den eksisterede omkring 420 millioner år efter universets fødsel.

Kandidaten til den fjerneste galakse ses som en rød plet i udsnitsforstørrelsen af dette billede, optaget af Rumteleskopet Hubble. (Billede: NASA, ESA, M. Postman og D. Coe (STScI) samt CLASH Team)

Kandidaten til den fjerneste galakse ses som en rød plet i udsnitsforstørrelsen af dette billede, optaget af Rumteleskopet Hubble. (Billede: NASA, ESA, M. Postman og D. Coe (STScI) samt CLASH Team)

Ved at analysere optagelser lavet af rumteleskoperne Hubble og Spitzer mener astronomer, at de har fundet den hidtil fjerneste galakse i universet.

Galaksen ligger så langt fra Jorden, at dens lys har været undervejs i ca. 13,3 milliarder år. Vi ser derfor galaksen, som den så ud ca. 420 millioner år efter universets fødsel - big bang - der fandt sted for ca. 13,7 milliader år siden.

Galaksen, der har fået katalognavnet MACS0647-JD, er derfor en unik mulighed for at få større indblik i forholdene i det purunge univers.

Galaksehob forstærker lys

Det er dog ikke kun rumteleskoperne Hubble og Spitzer, der har gjort det muligt at opdage den fjerne galakse.

På vej til Jorden er lyset fra MACS0647-JD nemlig passeret gennem en stor samling af galakser - en såkaldt galaksehob. Tyngdekraften fra den store galaksehob har fokuseret og dermed forstærket lyset fra den fjerne galakse. Uden denne forstærkning ville MACS0647-JD slet ikke kunne ses.

Fjern galakse er meget mindre end vores

Observationerne peger på, at den fjerne galakse er meget mindre en vores galakse, Mælkevejen. Mens vores galakse er ca. 100.000 lysår i diameter, så vurderes MACS0647-JD højest at være ca. 600 lysår stor.

Astronomerne formoder, at små galakser som MACS0647-JD er de byggeklodser, der med tiden er smeltet sammen og blevet til store galakser som Mælkevejen.

Med den næste generation af rumteleskoper og jordbaserede teleskoper regner forskerne med at kunne studere mange flere af disse første galakser og derfor få afgørende indsigt i universets tidlige udvikling.

Video fra NASA, ESA og G. Bacon (STScI) viser galaksens placering:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk