Fiskeolie hjælper grise gennem operationer
Grise fik fiskeolie i kosten og kom sig hurtigere efter store operationer. Håbet er, at fiskeolie kan have samme gavnlige effekt på mennesker.

Fiskeolie i fodret giver god appetit; måske også i mennesker. (Foto: Colourbox)

Fiskeolie i fodret giver god appetit; måske også i mennesker. (Foto: Colourbox)

Grise skal huske at indtage fiskeolie før og efter de ryger på operationsbordet. Det hjælper dem igennem det svære forløb efter store operationer, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Opdagelsen kan få betydning for menneskelige patienter i samme situation.

»Anatomisk og fysiologisk minder grise meget om mennesker. De kan derfor være gode modeller for human forskning,« forklarer Sine Nygaard Langerhuus.

Dyrlæge Sine Nygaard Langerhuus fra Aarhus Universitet har i sit ph.d.-projekt givet grise fiskeolie i kosten og fundet ud af, at det gavner deres restitution efter operationer. Fiskeolien giver grisene bedre appetit, så de taber sig mindre. Og det er vigtigt.

Erfaringer med omega-3-fedtsyrer er for usikre 

En stor risiko ved større operationer er voldsomme betændelsesreaktioner pga. beskadiget væv eller infektioner. Det kan føre til, at vitale organer holder op med at fungere, og patienten risikerer at dø. Der er derfor stor interesse i at patienterne er så stærke som muligt – og her har fiskeolie altså en særligt gavnlig effekt.

Det høje indhold af omega-3-fedtsyrer i fiskeolie menes at kunne dæmpe betændelsesreaktioner gennem en række forskellige virkningsmekanismer på celleniveau.

Tidligere forsøg har vist, at kirurgiske patienter og til dels også intensive patienter reagerer positivt på et tilskud af omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie, men det er svært at få stabile resultater. Forskellene på de enkelte patienters sygdomsforløb og livsstile har været svære at kontrollere, og det giver for store usikkerheder, når resultaterne skal vurderes.

Grise inficeret med stafylokokker

84 grise deltog i forsøget, som har været en del af et samarbejde mellem Institut fra Husdyrsvidenskab fra Aarhus Universitet og Viborg Sygehus. De fik alle foretaget det samme kirurgiske indgreb, hvor man fjernede et lille stykke blodåre og erstattede det med et kunstigt rør – en såkaldt karprotese.

Grisen får indopereret en karprotese, som er et lille rør, der erstatter beskadigede blodårer. (Foto: Aarhus Universitet)

Det er almindeligt at indoperere karproteser hos mennesker, der har udposninger eller forsnævringer på blodårer, for at sikre, at blodet kan flyde frit. Ved den type operationer kan der opstå bakterieinfektioner med eksempelvis stafylokker. Derfor fik karproteserne påført stafylokok-bakterier, da de blev opereret ind i grisene, så forskerne kunne undersøge, hvordan grisene reagerede infektionen. 

Hver tredje gris fik fiskeolie som kosttilskud

Grisene blev delt op i tre grupper:

  • Den første gruppe grise fik fiskeolie (rig på omega-3-fedtsyrer)
  • Den anden gruppe fik solsikkeolie (rig på omega-6 fedtsyrer)
  • Den sidste gruppe fik animalsk fedt (rig på mættet fedt)

Gruppen af grise, der havde fået fiskeolie, klarede sig bedre efter operationen. De havde bedre appetit og øffede rundt, som grise nu gør. De så ud til at trives bedre end de grise, der fik solsikkeolie.

Fra andre studier er der erfaring med at grise, der havde fået fiskeolie, var bedre til at bekæmpe betændelsesreaktioner. Det er dog stadig usikkert præcist hvorfor.

»Grise er rimelige hårdføre, så de blev ikke så syge som de patienter der indlægges på intensive afdelinger. Desuden brugte vi unge, sprælske teenagegrise til forsøget, som jo har bedre forudsætninger for at komme sig. Det kan have påvirket vores resultater,« forklarer Sine Nygaard Langerhuus.

Det er derfor svært at vurdere, om effekten er den samme på mennesker. Men resultaterne åbner op for fremtidig forskning, som må afgøre, om fiskeolie har den samme gavnlige effekt på mennesker.

Resultater fra forsøget er offentliggjort i tidsskrifterne British Journal of Nutrition og APMIS.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk