Derfor falder efterårsjævndøgn på forskellige dage
Fredag 23. september er det efterårsjævndøgn. Nogle år falder jævndøgn dog en dag tidligere - her får du forklaringen.

Ved jævndøgn er dag og nat nogenlunde lige lange. Solen står op kl. 7 og går ned kl. 19, dog med nuancer, afhængig af hvor i landet man befinder sig. (Foto: Tycho.dk)

Ved jævndøgn er dag og nat nogenlunde lige lange. Solen står op kl. 7 og går ned kl. 19, dog med nuancer, afhængig af hvor i landet man befinder sig. (Foto: Tycho.dk)

I år er det efterårsjævndøgn 23. september kl. 11:05 dansk sommertid. På dette tidspunkt passerer Solen himlens ækvator og står således lodret over Jordens ækvator. 

Efterårsjævndøgn falder på 22. eller 23. september. Det veksler, fordi året ikke består af et helt antal dage, men af ca. 365¼.
I tre år i træk ignorerer vi det ekstra kvarte døgn, men så på det fjerde år - skudår - indskyder vi en ekstra dag for at få kalenderen på plads igen. 

Efterårsjævndøgn bliver holdt på plads af skudår

Konsekvensen er, at tidspunkterne for jævndøgn og solhverv i de tre år, der ikke er skudår, falder ca. seks timer senere hvert år, men så rykker ca. 18 timer baglæns igen, når det er skudår. I 2007 var det således efterårsjævndøgn 23. september, mens datoen for jævndøgn i skudåret 2008 var rykket tilbage til 22. september.
I 2009 faldt efterårsjævndøgn også på 22. september, mens vi sidste år igen var tilbage på 23. september. 

Jævndøgn starter astronomiens efterår

Ved jævndøgn er dag og nat jo lige lange ca. 12 timer hver, og alt andet lige burde vi have solopgang ca. kl. 6, kulmination kl. 12 og solnedgang ca. kl. 18. Men pga. af sommertiden står Solen op omkring kl. 7, kulminerer omkring kl. 13 og går først ned kl. 19 (alt sammen senere længere vestpå i landet).
Efterårsjævndøgn indvarsler astronomisk set efteråret, og det varer frem til vintersolhverv, der i år falder 22. december.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.