Danske talenter kæmper ved Biologi OL - afsnit I
Fire danske gymnasieelever gik gennem en hård udvælgelse og træning for at forsvare Danmark ved Biologi Olympiaden i Sydkorea.

Hvert år afholdes en olympiade for gymnasieelever fra hele verden. Men der dystes hverken i spydkast eller hækkeløb.

Deltagerne skal derimod konkurrere i discipliner som dissektion af edderkopper og kortlægning af biologiske stamtræer. Håbet er, at Den Internationale Biologi Olympiade vil gøre de unge mere interesserede i en fremtid inden for biologien.

I år stillede Danmark op med fire deltagere. Journalist Anders Boe fulgte de fire unge før, under og efter rejsen til Sydkorea, hvor dette års olympiade blev afviklet. Her kan du se den første af fire videoer. Du kan se fortsættelserne i løbet af de næste tre dage.

Del 1: De udvalgte

For at finde de bedst kvalificerede deltagere blev der i Danmark afholdt en konkurrence, hvor mere end 1000 gymnasieelever deltog. Det faglige niveau ved Den Internationale Biologi Olympiade er væsentligt højere end den normale undervisning i de danske gymnasier.

Fakta

Den Internationale Biologi Olympiade blev afholdt første gang i 1990. Dengang deltog 8 lande.

I år deltog 233 gymnasieelver fra 58 lande.

Næste vært for olympiaden er Shanghai. Danmark er vært i 2015.

Derfor skulle finalisterne gennem et intensivt træningsprogram, for at blive klar til den hårde konkurrence i Sydkorea. Ailsa Maria Main fra Nærum Gymnasium var en af de fire udvalgte, og hun var overrasket over sværhedsgraden.

»Jeg vidste ikke så meget om olympiaden, så jeg var ikke klar over, at niveauet var så højt, før vi begyndte på finalerne og træningen her i Danmark. Men man bliver jo bare kastet ud i det, og så vokser man med opgaven,« siger hun. Derfor kom det også bag på hende, at hun kom hele vejen til Sydkorea.

»Jeg vidste godt, at jeg var en de bedste til biologi i min klasse og på skolen. Men det er svært at sige, hvem der er bedst blandt de sidste 14, fordi folk er så dygtige. Så det var virkelig en overraskelse at blive udvalgt. Det kom næsten som et chok, men jeg blev rigtig glad og tænkte: Det her bliver en oplevelse,« siger Ailsa Maria Main.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk