Curiosity fanger Mars' måner
Curiosity har taget de første billeder nogensinde af Mars måner fra planetens overflade.

Her ses Månen længst til højre sammenlignet med Phobos (midten) og Deimos (venstre). De to Mars måner er for nylig blevet fotograferet fra Mars' overflade af Mars-robotten Curiosity. (Kilde: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.)

Her ses Månen længst til højre sammenlignet med Phobos (midten) og Deimos (venstre). De to Mars måner er for nylig blevet fotograferet fra Mars' overflade af Mars-robotten Curiosity. (Kilde: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.)

En ny video fra Mars-robotten Curiosity viser den røde planets to små måner Phobos og Deimos. Her går den største måne Phobos ind og skygger for den mindre Deimos.

Curiosity tog i begyndelsen af august 41 billeder af Mars nattehimmel, der senere er blevet sammensat til en 30 sekunders lang film.

Det er første gang, at de to måner er blevet filmet fra Mars overflade, og den nye video kan hjælpe forskerne med at bestemme de to måners baner endnu mere nøjagtigt.

En mere nøjagtig måling af månernes baner - og særligt Phobos bane - kan samtidig hjælpe med en større forståelse af Mars' indre opbygning.

Ikke store nok til at være runde

Phobos er blot 26 kilometer i diameter (største diameter), mens Deimos er endnu mindre med en diameter på kun 15 kilometer, til sammenligning er Jordens Måne 3.475 kilometer i diameter.

Ingen af disse måner er store nok til at være runde, og det menes, at det er to asteroider, der er blevet fanget af Mars' tyngdefelt.

På trods af deres ringe størrelse lykkedes det altså Curiosity at tage et billede af de to måner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk