Alverdens bier skrives i mandtal
Flere og flere bistader i Europa og USA står tomme og efterladte. En nyfødt tjekliste over alle verdens bier, som Danmark har stor andel i, skal skabe overblik over, om bierne for alvor er truet.

En ny liste over alle verdens bier er netop offentliggjort. Og hvis du forestiller dig, at der kun findes to slags bier, 'humlebien' og 'honningbien', kan du godt tro om igen.

For den nye og senest opdaterede liste, som er blevet til med dansk hjælp afslører, at der eksisterer hele 19.500 forskellige arter af bier. Det er 2.000 mere, end man før havde skønnet sig frem til.

Honningbier forsvinder fra deres kuber

Man kan spørge sig selv, hvorfor man gør sig så stor en anstrengelse for at kortlægge alle verdens bier. Programchef David Remsen fra GBIF-centeret ved Københavns Universitet, der har været en af hoveddrivkræfterne bag listen, siger:

»Bier er naturens bedste bestøvere, og derfor er de uundværlige for eksistensen af blomster, planter og afgrøder. Og lige nu observerer vi, at mange honningbier på tværs af Europa og USA er i krise. Derfor er det vigtigt for os at undersøge, om det kun er honningbierne, som den er gal med, eller om det gælder alle bier,« siger David Remsen.

Også krise blandt honningbiernes fætre?

Krisen blandt honningbierne går på engelsk under navnet 'colony collapse disorder'. Det betyder ren og skær, at kuber og bistader pludselig står tomme af uforklarlige årsager.

»Det er ikke sådan, at bistaderne er fyldt med døde honningbier. De er blot forsvundet,« siger David Remsen.

Fakta

HONNINGBIENS GENOM

På initiativ af USA - og med dansk deltagelse - har man kortlagt honningbiens genom.

Blandt andet fordi, at den er en gudsbenådet bestøver. Uden den ville USA alene miste 15 millioner dollars om året i landbrugsindtægter.

BioZoom: Kortlægning af honningbiens genom

Da det kun er omtrent 500 arter blandt de 19.500 bier, der er honningbier, er det vigtigt at undersøge, om de andre 19.000 bier også oplever en krise. For selvom de hverken lever i bistader eller kuber eller producerer honning, så er de stadig uundværlige, når det gælder bestøvning af planter.

Kulmination på fem års arbejde

Tjeklisten har været fem år undervejs, og er blandt andet blevet til ved at besøge naturhistoriske museer verden over. Her har forskerne blandt 135 millioner insektpræparater fundet frem til, hvilke der hører til bi-familien.

»Så nu ved vi, hvor stor familien af bier er, og ad den vej kan vi også få et overblik over, hvordan det går med de enkelte familiemedlemmer. Stiger eller falder populationen, og er der kun tale om krise, når det drejer sig om honningbier?« siger David Remsen.

Bier på tilbagetog

Samlet set er der dog ikke nogen tvivl om, at man gennem de seneste år har set en nedgang i bestanden af bier. David Remsen mener, at der er flere faktorer, der spiller ind:

»Forureningen stiger, flere og flere marker forsvinder, og brugen af pesticider skræmmer også bierne væk.«

Bi-kollaps er ikke et problem i Danmark

I Danmark tyder det ifølge Danmarks Biavlerforening ikke på, at vi er ramt af 'colony collapse disorder'. Selvom en opgørelse netop har vist, at der var en udpræget stor vinterdødelighed i Danmark, hvor man anslår at have mistet omkring 33 procent af bifamilierne.

»Der er i det hele taget stor usikkerhed om, hvad 'coloni collapse disorder' dækker over, så man kan ikke få mig til at sige, at vi ser det samme fænomen i Danmark. Og der er som sådan ikke noget mystisk over den nedgang i bier, som vi ser lige nu. For det ser vi stort set altid med ti års mellemrum,« siger konsulent Rolf Tulstrup Theuerkauf fra Danmarks Biavlerforening.

Dårlig pollenforsyning i Danmark

Nedgangen i Danmark skyldes ifølge Rolf Tulstrup Theuerkauf formentlig, at Danmark generelt har en dårlig og ensidig pollenforsyning, som i høj grad hviler på raps- og hvidkløvermarker.

»Så når de afblomstrer her i juli måned føles Danmark som en ørken for bierne,« siger Rolf Tulstrup Theuerkauf.

Andre årsager til den periodiske nedgang af bier i Danmark kunne være angreb fra varroa-parasitten, der kan overføre virussygdomme til bierne. Eller også er det vejret, der har spillet en hovedrolle, ved at forhindre den optimale befrugtning af dronning-bierne.

Den nye tjekliste over bier blev offentliggjort under den amerikanske 'Pollinator Week', som løb af stablen fra den 22. til den 28. juni.

Colony Collapse Disorder

Colony Collapse Disorder er en betegnelse for det fænomen, hvor arbejder-bier fra kuber og bistader pludselig forsvinder. Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor det sker, men der er mange hypoteser i spil.

Det kan være det store forbrug af pesticider, der skræmmer dem bort, forurening, parasitter, som overfører virussygdomme, genmodificerede afgrøder eller den globale opvarmning. Stråler fra mobiltelefoner har sågar været nævnt som årsag til honningbiernes forsvinden.

Fænomenet fik sit navn i 2006 i USA, da mindst 22 stater kunne melde om hele bi-kolonier, der på uforklarlig vis forsvandt. Indtil videre har man set et lignende fænomen i Europa i lande som Belgien, Frankrig, Holland, Grækenland, Italien, Portugal og Spanien og måske også i Schweiz og Tyskland. Danmark er tilsyneladende ikke ramt af krisen.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk