Ålegræs elsker klimaforandringer i Arktis
Tangskove i det arktiske område forventes at vokse og det kan medføre ændringer i økosystemer. Klimaforandringer har allerede konsekvenser for den arktiske natur, siger forskere fra stor international klimakonference.

Ålegræs fotograferet omkring Nuuk. Ålegræs vil sammen med brune alger kunne profitere af mere lys forårsaget af mindre havis. (Foto:Peter Bondo Christensen)

Ålegræs fotograferet omkring Nuuk. Ålegræs vil sammen med brune alger kunne profitere af mere lys forårsaget af mindre havis. (Foto:Peter Bondo Christensen)

Temperaturen i Arktis er steget dobbelt så meget som i resten af verden og indlandsisen smelter hurtigere end forudset, sagde Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, ved åbningen af konferencen Arctic Tipping Points i denne uge.

»Forskerne fortæller os, at vi måske står over for en situation, hvor det arktiske økosystem bryder sammen,« sagde han i åbningstalen.

1000 forskere og politikere har i denne uge sat hinanden stævne i Tromsø i Norge for at drøfte klimaforandringernes betydning for den arktiske natur og befolkning.

Forskere er enige om, at der sker store forandringer, siger initiativtageren til konferencen Paul Wassman, professor ved Universitetet i Tromsø.

Men økosystemernes fremtid kan ingen forudse med sikkerhed.

Mindre havis ændrer økosystem

Der sker ændringer i økosystemerne på flere niveauer. Mindre havis har allerede negative konsekvenser for bl.a sæl og isbjørn.

Men mindre havis giver også mere lys til fotosyntesen.

Lys er den vigtigste forudsætning for algernes vækst, og når havisen skrumper, kommer der mere lys ned til planktonalgerne i vandet og de undersøiske tangskove på havets bund.

En af de ændringer, forskerne forventer, er, at tangbælterne langs Grønlands kyst bliver bredere.

»De højere havtemperaturer resulterer i mindre havis, dermed mere lys på bunden til havets planter, som derfor formentlig vil vokse hurtigere i et fremtidigt varmere Arktis,« siger Dorte Krause-Jensen, marinebiolog ved Danmarks Miljøundersøgelse, Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for den danske undersøgelse af hav-vegetationen, der præsenteres på konferencen.

Men hvad ændringerne i fødegrundlaget i det marine økosystem præcis kommer til at betyde, kan forskerne endnu ikke fastslå med sikkerhed.

Begrænset viden om Arktis

Der er stadig en stor mangel på viden om, hvordan dyr og vegetationen i det arktiske område tidligere har opført sig.

Målet med konferencen er at forsøge at samle den eksisterende viden for bedre at kunne forudse udviklingen.

»Foreløbig forsøger vi at skabe et billede af, hvad der er sket i Arktis, for bedre at kunne forholde os til de markante ændringer, vi kan se foregå,« siger Paul Wassman.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: