Vi er lykkeligst som børn og gamle
Ny stor britisk undersøgelse af livsglæden gennem livet, viser at vi vores følelse af lykke følger en u-kurve. Vi er gladest som børn og gamle. Og ulykkeligst i starten af 40'erne

Er du i starten af 40'erne og synes verden mere grå og uden indhold end for 10 år siden? Bare rolig - alt tyder på, at det bliver bedre, og din glæde ved livet vil stige med din alder. Og så er det faktisk lige meget, om du er mand eller kvinde.

 

Kvinderne først

Kvindernes hjerne udvikler sig hurtigst i barneårene, ligesom de kommer først i puberteten. Derfor er det måske heller ikke så overraskende, at kvinderne er de første til at betræde livet ubestridte lavpunkt. Det viser en undersøgelse udført af David G. Blanchflower og hans kollegaer på University of Warwick i England. Samtidig er de europæiske kvinder hurtigere end de amerikanske.

 

Europæiske kvinder rammer muren i en gennemsnitsalder af 42,6 år, mens amerikanerne når samme punkt i en alder af 45,1 år. Samme billede ses for mændene: Europæiske mænd hulker igennem som 44,1-årige, mens mændene i USA udskyder pinen til 49,5 år.

 

Hele den vestlige verden

Over 1/2 million mennesker fra Europa (fra Holland, Tyskland, Italien, Luxembourg, Irland, Storbritannien, Grækenland, Spanien og Portugal) og USA har deltaget i undersøgelsen, hvor de blev bedt om at svare på spørgsmål af typen: »Som helhed betragtet er du så: meget tilfreds, rimelig tilfreds, ikke helt tilfreds, eller overhovedet ikke tilfreds med dit liv?« Det er på baggrund af de svar undersøgelsen er lavet.

 

Det er velkendt, at folk der er højere uddannet, generelt er mere tilfredse med livet, end ufaglærte. I denne undersøgelse er der taget højde for det, ligesom datasættene er renset for andre faktorer som indkomst og ægteskab. Det tyder altså på, at uanset køn, uddannelse, ægteskabelig status, børn og indkomst så følger glæden i livet hos mennesker i hele den vestlige verden en u-formet kurve.

 

Glade mennesker lever længst

Men hvorfor er livets glæde u-formet? Det er naturligvis det store spørgsmål. Forskerne bag undersøgelsen peger selv på tre muligheder:

 

Gennem livet lærer vi vores styrker og svagheder som mennesker at kende. Midt i livet har vi nået et kendskab til os selv, der gør at de umulige drømme knuses. Midt i livet foretager man en sammenligningsproces: Jeg har set venner og bekendte dø, og derfor sætter jeg større pris på at være levende, fordi det ikke er givet. Den tredje grund er af mere metodisk karakter. Glade mennesker lever længere end ulykkelige. Derfor er især de lykkelige tilbage til at deltage i undersøgelsen, og så ser det ud som om man bliver lykkeligere, når man bliver ældre.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.