Talenter skal have lov at være ufokuserede
Børn med særlige evner skal have lov at prøve forskellige sportsgrene af, før de begynder at træne hårdt i én sport. Det skaber de bedste sportsfolk, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Fodboldtalenter som Christian Eriksen er en historie for sig.

Christian Eriksen er netop blevet kåret til årets danske fodboldtalent. Det har sandsynligvis kun kunnet lade sig gøre, fordi den 18-årige landsholdsspiller er meget fokuseret og mentalt stærk. (Foto: Per Kjærbye, www.fodboldlandsholdet.dk)

Christian Eriksen er netop blevet kåret til årets danske fodboldtalent. Det har sandsynligvis kun kunnet lade sig gøre, fordi den 18-årige landsholdsspiller er meget fokuseret og mentalt stærk. (Foto: Per Kjærbye, www.fodboldlandsholdet.dk)

Hvis du gerne vil have, at dit barn skal blive verdens hurtigste 100 meter-løber eller afløse Caroline Wozniacki på toppen af verdensranglisten i tennis, er det bedste, du kan gøre at slappe af og lade barnet boltre sig ved at løbe tosset rundt på banen eller ved at prøve alle mulige andre sportsgrene.

Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at børn bliver bedre til individuelle sportsgrene, når de har fået lov at have nogle 'fjumreår'.

»Det ser ud til, at jo mindre målrettet, man er som barn, des bedre er det. Børn, som først bliver specialiserede efter nogle år, er generelt mere motiverede, får færre skader og når længere med karrieren, end børn, som bliver specialiseret med det samme,« fortæller Anne-Marie Elbe, lektor i sportspsykologi på Københavns Universitet.

Hård træning kvæler lysten

Anne-Marie Elbe har blandt andet analyseret spørgeskemasvar fra 722 danske sportsfolk på mellem 15 og 50 år, som enten bliver eller har været støttet af Team Danmark inden for én i alt af 32 forskellige sportsgrene.

En forklaring på fundet kan være, at tidlig talentudvikling til tider er præget af overambitiøse voksne og hårde trænere, så udviklingen bliver mere hård end sjov.

Hvis barnet derimod får plads til at lege og folde sig ud, kan det formentlig øge motivationen og viljen til at lære mere senere hen.

Resultaterne er tydelige inden for individuelle sportsgrene som atletik, tennis eller sejlsport. Når det kommer til holdsport, er billedet lidt mindre klart.

Stærk vilje driver de bedste fodboldspillere

Fodbold er blevet behandlet i en særlig underanalyse for at finde ud af, om professionelle fodboldspillere startede tidligt eller sent på specialtræning, og om udvalgte faktorer kan bruges til at definere, hvordan man bedst udvikler et talent; det kunne være mængden af træning på bestemte tidspunkter i udviklingen, antallet af medaljer i juniorårene eller viljen til at nå til tops.

Undersøgelsen viser, at kun tre faktorer adskiller de bedste fodboldspillere i Danmark fra kolleger, som har nået niveauet lige under:

Fakta

VIDSTE DU

Forskning viser, at det kræver 10 år eller 10.000 timers træning at optræne en 'ekspert' inden for såvel sport som musik og lægevidenskab.

Den første deltagelse i en international kamp fandt sted, da barnet var 14,5 år. Voksne fodboldspillere i 'subeliten' debuterede allerede, da de var 12,7 år.

Målrettethed og viljestyrke var betydeligt højere hos eliten.

Lysten til at udsætte træning var betydeligt lavere hos eliten.

Opdagelsen giver en del af forklaringen på, hvordan talenter med forskellig baggrund kan være med i den samme landsholdstrup, som det er tilfældet med f.eks. 21-årige Daniel Wass (med en fodboldopvækst i Brøndby) eller 20-årige Mathias 'Zanka' Jørgensen (B.93 og FC København) og 18-årige Christian Eriksen (med flere års fodboldopdragelse fra storklubben Ajax i Holland), der netop er blevet kåret som årets danske talent.

Psykologi ser nemlig ud til at være en afgørende faktor for, hvor langt et talent når, mere end hvor og hvornår man har trænet.

»Inden for fodbold ser det ikke ud til at gøre en forskel, hvornår man specialiserer sig. I stedet kan vi se, at spillernes vilje er meget vigtig og gør en signifikant forskel på elite og subelite.«

»Det kan skyldes, at det er muligt at klare sig godt i fodbold, selvom man gemmer sig lidt på holdet eller til tider ikke træner fuldt ud. Det betyder, at dem som har en stærk vilje til alligevel at træne igennem, også er dem, der har størst chance for at få succes.«

Fakta

VIDSTE DU

De bedste fodboldspillere har faktisk trænet mindre gennem karrieren end dem, som kun er nået til niveauet lige under toppen. Forskellen er dog så lille (kaldet 'ikke-signifikant'), at man ikke kan konkludere noget ud fra den.

Anne-Marie Elbe hælder til, at hvis der virkelig er en forskel, så skyldes den formentlig, at kvalitet i træning betyder mere end kvantitet.

Og til de dovne, men håbefulde derude: man kan desværre slet ikke drage den konklusion, at jo mindre man træner, des bedre bliver man.

»I de individuelle sportsgrene bliver du helt tiden målt på sekundet, centimeteren eller er noget andet, hvor du ikke kan gemme dig på samme måde,« funderer Anne-Marie Elbe.

Mentaltræning gør unge stærkere

Ifølge Anne-Marie Elbe indikerer resultaterne - der er sendt ind som artikler til forskellige tidsskrifter - at organiseret mentaltræning kan få fodboldspillere til at nå et højere niveau.

Forskere fra Københavns Universitet er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af 13-18-årige spillere i FC København og AB.

»Det ser ud til, at vi kan optimere færdigheder inden for afslapning, målsætning og teambuilding, så spillerne får betydeligt bedre psykologiske evner, og det kan være, det kan gavne dem senere i karrieren,« lyder det fra Anne-Marie Elbe.

Forskningen skal indgå i Team Danmarks planer for, hvordan man bedst fremavler talenter inden for dansk idræt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk