Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Studie: Interessen for sex stiger ved juletid

Annonce:

Bjældeklang, bjældeklang sætter brunst i gang.

I mange lande er september – ni måneder efter jul – én af de måneder med højest fødselstal, men årsagen har været lidt af et uforklarligt julemirakel.

For skyldes interessen for sex nogle biologiske mekanismer igangsat af årstiden, eller er det vores kultur – altså fejringen af højtiden – der sætter fut i kærligheden?

Nu giver et nyt studie fra Indiana University, der bygger på en undersøgelse af folks internetadfærd, en mulig forklaring, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Der findes nemlig en generel stigning i interessen for sex omkring jul i kristne lande, og det samme gør sig gældende i muslimske lande i forbindelse med Eid-festen, der holdes på forskellige datoer år fra år.

»Vi kan se, at jul og Eid ul-Fitr er karakteriseret ved distinkte kollektive stemninger, der korrelerer med en stignende fertilitet,« fortæller Luis M. Rocha, professor i informatik ved Indiana University og en af hovedforfatterne bag studiet, i pressemeddelelesen.

Luis M. Rocha forklarer, at vores massive brug af internettet og sociale medier giver hidtil uset adgang til at analysere hele samfunds stemninger og -adfærd – som en slags kollektiv underbevidsthed.

Annonce:

Luis M. Rocha og hans kollegaer har således set på data fra 130 forskellige lande, der bygger på sexrelaterede Google-søgninger fra 2004 til 2014 og et udsnit på 10 procent af offentlige Twitter-opdateringer fra 2010 til 2014.

Her kunne de se, at der generelt bliver søgt mere på ord som »sex« og lignende under højtider, ligesom der på Twitter generelt bruges flere ord i samme lumre kategori, og den øgede interesse for sex kan muligvis forklare de såkaldte baby-booms, der sker ni måneder efter julen og Eid-festen.

Analysen viser desuden, at der ikke er forskel på folks interesse for sex på internettet, uagtet om de bor nord eller syd for Ækvator. Det peger på, at det hverken er klimaet, religionen eller årstiden, der er udslagsgivende, men altså stemningen omkring højtiden.

»Måske har folk en større lyst til at stifte familie ved højtider, hvor der lægges vægt på kærlighed og gaver til børnene,« foreslår Luis M. Rocha i pressemeddelelsen.

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts