Stenalderfolks håndværk forbløffer forskere
Stenaldermennesker flækkede sten med sofistikerede teknikker for 75.000 år siden. Det er 55.000 år tidligere end hidtil antaget.

En spydspids lavet ved at presse flager af et stenmateriale med et skarpt værktøj giver et mere symmetrisk og glat resultat (tv), end redskaber formet ved at hamre på det med for eksempel en sten (th). (Kilde: V. Mourre et al., Science/AAAS)

En spydspids lavet ved at presse flager af et stenmateriale med et skarpt værktøj giver et mere symmetrisk og glat resultat (tv), end redskaber formet ved at hamre på det med for eksempel en sten (th). (Kilde: V. Mourre et al., Science/AAAS)

På et tidspunkt indså vores forfædre, at teknikken med bare at slå to sten mod hinanden gav et alt for kluntet resultat.

I stedet gik de over til omhyggeligt at flække små stykker af for eksempel flint ved at presse et værktøj mod det. I Sydafrika har forskere nu fundet indikationer på, at den forfinede teknik blev taget i brug allerede for 75.000 år siden.

Det skriver ScienceNOW.

Før antog man på baggrund af redskaber fundet i Frankrig, at skiftet først fandt sted for 20.000 år siden.

Forskerne efterlignede stenaldermænd

Når man flækker sten ved at presse i stedet for at slå, opnår man et mere kontrolleret og præcist resultat. Redskaberne vil derfor være mere ensartede og elegante.

Men det er vanskeligt blot ved at undersøge stenredskaber med øjet at afgøre, hvilken teknik de forhistoriske håndværkere brugte.

Forskerholdet bag den nye opdagelse valgte derfor en praktisk metode ved at gå tilbage i tiden og gøre stenalderfolket kunsten efter.

I alt 127 triangulære bladformede stenredskaber blev fundet i en hule i Sydafrika. De har højst sandsynlig været brugt som knive eller spydspidser.

Flere af dem forsøgte arkæologerne nu at kopiere ved at bruge de to forskellige teknikker på stenmateriale fundet i området. Da de sammenlignede de rekonstruerede objekter med fundene, fandt de frem til, at omkring 60 procent af de ældgamle redskaber var formet ved at presse - ikke hugge - stenflager af.

Studiets resultater frembragt af forskere fra Université Toulouse II-Le Mirail i Frankrig er netop publiceret i tidsskriftet Science.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.