Smid skoleskak på skemaet. Det vil få børnene til at lære matematik hurtigere.
Sådan lyder budskabet i et nyt videnskabeligt studie, der viser, at børn, hvis lærere implementerer skoleskak i matematikundervisningen én time om ugen, lærer matematik meget hurtigere end deres jævnaldrende.
Forskningsresultatet vækker jubel blandt forskerne bag det.
»Effekten rammer især de børn, som ikke trives, og dem, som keder sig i undervisningen. Det synes vi er rigtig fedt, for ofte er det netop de børn, vores indsatser i skolen ikke når. De børn, som klarer sig fint og er glade, har dog ingen større effekt af det,« fortæller professor Michael Rosholm fra Trygfondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet.
Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Plos One
\ Historien kort
- Børn, som får matematikopgaver baseret på skak, lærer matematik hurtigere end deres jævnaldrene.
- Specielt svage elever og elever, der keder sig i skolen, har gavn af skoleskak i forhold til at lære matematik.
- Skoleskak kan træne børn i færdigheder, som almindelige matematikopgaver ikke gør.
Børn bliver selvfølgelig bedre til matematik af at spille skak
Det ville være mærkeligt, hvis børn ikke bliver bedre til matematik af at arbejde med skak.
Det vurderer Morten Misfeldt, der er professor ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet.
Morten Misfeldt fortæller, at der klart er potentiale i at tage en aktivitet som eksempelvis skak ind i matematikundervisningen og så arbejde struktureret omkring den.
LÆS OGSÅ: Skak og musik forbedrer børns hukommelse
Samtidig minder professoren dog også om, at det ikke er nok bare at spille skak. Der skal mere til.
»Matematikundervisning har en tendens til at køre i en rille af ensformighed, som det i en læringssammenhæng kan være godt at komme ud af,« siger Morten Misfeldt
»Derfor kan tilbud om noget andet end den normale matematikundervisning nemt løfte elevernes niveau, eksempelvis aktiviteter hvor man kombinerer matematik og leg. Man skal dog have øje for, at begge ting skal med i ligningen – både legen og den tilrettelagte matematik.«

Skakundervisning fik børn til at lære matematik hurtigere
I studiet har forskerne fulgt 482 børn i 1.-3. klasse fordelt på 22 klasse fra 5 aarhusianske skoler.
To tredjedele af eleverne fik erstattet en times matematikundervisning om ugen med en times matematikundervisning efter Dansk Skoleskaks læringskoncept, mens den sidste tredjedel havde almindelige matematikundervisning.
LÆS OGSÅ: Matematikrobot kan ikke lære børn at regne
\ Forskning søger løsninger
Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.
Interventionsforskning kaldes det.
Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.
Følg med i temaet her.
Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives.
Læs mere om aftalen her.
»Skak er meget matematisk, og opgaverne indeholdt både geometriopgaver og talopgaver,« forklarer Michael Rosholm.
Forskerne testede elevernes matematikevner før og efter undervisningsforløbet, og efter trekvart år var gruppen af elever, som havde modtaget skoleskaundervisning, rykket en tredjedel af et undervisningsår fra eleverne i kontrolgruppen.
Gavner specielt de svageste elever
Ifølge Michael Rosholm kan der være flere årsager til, at skoleskak virker så godt på børnenes matematikevner, som det gør.
- For det første bliver børnene trænet i nogle færdigheder, som de ikke normalt træner i matematikundervisningen. Det kan dreje sig om koncentration, tålmodighed og taktik.
- For det andet implementerer skoleskak geometri, koordinatsystemer og tælletræning i undervisningen på en anderledes måde, og variation i undervisning gavner.
- For det tredje synes mange af børnene, at undervisningen var sjov, hvilket fik dem til at koncentrere sig om opgaverne i længere tid.
»Specielt det sidste kan være en medvirkende årsag til, at især de svage elever fik meget ud af skoleskakundervisningen. Hvis man keder sig eller ikke kan følge med i undervisningen, er det dræbende for indlæringsevnen, men den nød, ser det ud til, at skoleskak har knækket,« siger Michael Rosholm.

Resultat overgår forventningerne
Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er ikke overraskende glad for resultatet.
Han er begejstret for, at de nu har videnskabelig dokumentation for, at Dansk Skoleskaks læringskoncept har en effekt, der rækker ud over den almindelige matematikundervisning.
Dansk Skoleskak og Mads Jacobsen havde håbet, at man via deres undervisningskoncept kunne opnå samme effekt som ved almindelige matematiktimer, men at konceptet rent faktisk bringer eleverne længere frem end det, er en positiv overraskelse.
LÆS OGSÅ: Bevægelse gjorde børn 35% bedre til matematik
Desuden viser forskningsresultatet også, at man med skoleskak kan ramme en stor gruppe elever, der normalt er svære at ramme.
»Mig bekendt er skoleskak den eneste kendte skoleindsats, hvor drengene har større udbytte end piger, hvilket på mange måder er interessant i sig selv,« siger Mads Jacobsen.
Flere spil kan erstatte matematiktimerne
Er skoleskak så det eneste spil, der kan løfte elevers matematikevner?
Nej, det er det ifølge Michael Rosholm ikke.
Andre spil, der også indeholder elementer af taktik, rumlig forståelse og behov for koncentration, kan formentlig gøre det samme – bare det er lidt komplekst.
Skoleskak kan da heller ikke erstatte matematikundervisningen helt, men det kan være et supplement til at gøre undervisningen mere interessant for eleverne.
»Jeg tænker også, at det er vigtigt at få analyseret, hvilke ingredienser i skoleskakundervisningen der gør, at det virker. Det er vi ved at stable forsøg på benene til at undersøge. Alt dette kan forhåbentligt blive taget med ind i beslutningsprocessen, når fremtidens matematikundervisning skal tilrettelægges,« siger Michael Rosholm.
LÆS OGSÅ: Alle børn gemmer på et matematikgeni