Ansatte, som har en høj ‘mestrings’-evne, leverer generelt rigtig gode præstationer på arbejdet.
De er også villige til at påtage sig arbejdsopgaver, som ikke indgår i den formelle arbejdsbeskrivelse. De hjælper gerne kolleger, når det er nødvendigt, og de hjælper nyansatte med at finde sig til rette.
Medarbejdere, der er dygtige til mestring trives bedst i arbejdssituationer, som giver dem mulighed for at lære noget og udvikle sig med sig selv som reference.
Denne type ansatte vil virksomheden meget gerne beholde.
Tidligere forskning viser, at ansatte med en høj mestringsevne har en større tendens til at sige deres arbejde op.
Det skyldes formodentlig, at de ikke har tilstrækkelige muligheder for at lære og udvikle sig i jobbet. Denne type medarbejder er desuden meget eftertragtet for rekrutteringsbureauer og virksomheder, som er på jagt efter nye, dygtige ansatte.
Dyrt at miste de gode
\ Fakta
VIDSTE DU
Mestring kaldes også coping. Det er et fagudtryk, som anvendes om de strategier og fremgangsmåder, en person bruger for at mestre, dvs. klare eller håndtere nye, svære og truende situationer.
Kilde: Den Store Danske
Ph.d. Anders Dysvik og professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI har lavet et omfattende studie blandt 343 ansatte i forskellige virksomheder fra forskellige industrielle sektorer.
De ville se nærmere på, hvad der får ansatte til at overveje at sige deres job op – et spørgsmål, der står højt på dagsordenen i mange virksomheder.
»Det er dyrt at erstatte ansatte, da både rekruttering og oplæring koster penge. Derudover vil stor udskiftning blandt de ansatte påvirke kvaliteten og stabiliteten af de varer og tjenester, som virksomheden tilbyder,« siger Anders Dysvik.
To kilder til motivation
Dysvik og Kuvaas har set på forskellige sammenhænge mellem to kilder til motivation og ansattes tilbøjelighed til at sige op.
Mestringsevne
: Ansatte med høj grad af mestring trives, når de har mulighed for at lære og udvikle sig. De er tilbøjelige til at sige op, hvis de ikke længere føler, at de kan udvikle sig.
Indre motivation:
Ansatte med høj indre motivation trives, når de har arbejdsopgaver, som de oplever som meningsfyldte og interessante. De er tilbøjelige til at sige op, hvis de ikke længere oplever, at de har meningsfyldte opgaver.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Tidligere undersøgelser har vist, at motivation er med til at forklare jobskifte ligesom etablerede faktorer som trivsel i jobbet og forpligtende jobengagement. Der er imidlertid kun få studier, der ser på motivationelle kilder i en sammenhæng.
Indre motivation betyder mest
Den nye undersøgelse viser, at den indre motivation er betydeligt stærkere forbundet med jobskifte end mestringsevnen, når de to motivationskilder ses i sammenhæng.
Dysvik og Kuvaas’ forskning viste, at sammenhængen mellem mestring og jobskifte afhænger af graden af indre motivation hos de ansatte. Det er kun blandt ansatte med lav indre motivation, at forskerne finder en positiv sammenhæng mellem mestringsevne og ønsket om at finde sig et andet job.
»Resultaterne tyder på, at ansattes oplevelse af mening, interesse og glæde i forbindelse med deres arbejdsopgaver, betyder mere end behovet for at lære og udvikle sig i jobbet,« mener forskerne.
Ledere og organisationer, som ønsker at beholde deres mest værdifulde medarbejdere, bør sørge for, at de ansatte har den indre motivation på jobbet.
»Indre motivation kan opstå eller videreføres blandt ansatte, når man oplever selvstændighed elle medbestemmelse, når man mestrer sine arbejdsopgaver, samt at man har gode kolleger omkring sig og oplever tillid fra sin arbejdsgiver,« slutter Dysvik.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm